Friberg: ”Vi saknade allt som innebandy handlar om”

VIBK:s spelande tränare Jonas Friberg kan nog glömma avancemang till division ett denna säsong. Foto: Jakob Karlsson

Två år i rad har Vimmerby IBK varit extremt nära avancemang till division ett. Det kommer man med största sannolikhet inte vara i år. Med tre omgångar kvar skiljer nu sju poäng till topp två-lagen.
– Chanserna är väldigt små nu, konstaterar tränaren Jonas Friberg.

Bottenlaget Gnosjö på hemmaplan. Tre enkla poäng och en skön söndag i Idrottshallen? Definitivt inte. Efter 65 spelade minuter får Vimmerby IBK tacka målvakten Ludvig Strömsten för att det ens blev en poäng.

Problemet är att den poängen inte räcker någonstans. Att både Kalmarsund och Hovshaga ska tappa sju poäng på de sista tre matcherna känns helt osannolikt. Nu talar precis allt för att Vimmerby är kvar i tvåan nästa år.

– Man ska inte säga att det är kört förrän det är helt kört, men det ser sämre ut än innan matchen. Chanserna för oss är väldigt små, säger Jonas Friberg.

"En riktigt blek prestation"

VIBK kom helt snett in i matchen. Precis som väntat backade Gnosjö hem (man hade bara tio utespelare) och väntade på kontringar. De fick man alldeles gratis av ett VIBK vars passningsspel lämnade otroligt mycket att önska i de två första perioderna.

Utöver det var rörelsen och tempot i offensiven obefintlig. Johan (d.ä.) Carlsson försökte driva igång hemmalaget – men var alldeles för ensam.

Gnosjö kunde ligga i sina positioner och vänta. Med bättre utdelning hade ledningen varit betydligt större än 5–2 efter två perioder. VIBK fick tacka tre ramträffar och målvakten Ludwig Strömsten för att man fortfarande var kvar i matchen efter 40 minuter.

– Det är en riktigt blek prestation igen, vi tror att det ska lösa sig självt och tar inga initiativ. Det är inte bra… Krampaktigt.

Vad saknas i ert spel?

– Initiativförmåga, fart, fläkt, vilja, inställning… allt som har med innebandy att göra.

Vad beror det på?

– Säg det? Vi får analysera fram det. Vi får kolla läget i truppen och se vad som hänt sista veckorna. Jag kan inte säga vad det är på rak arm.

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Vi går runt på folk, vi går upp på tre femmor, går ned på två, testar med peppning och utskällning, vi gör det mesta... Men i efter hand finns det säkert saker man kan göra.

"Fick dem dit vi ville"

I den sista perioden gav VIBK matchen en ärlig chans och man stod för en imponerande upphämtning. Förstafemman klev fram och gjorde tre mål och när Jonas Friberg kvitterade till 7–7 med fyra minuter kvar talade det mesta för VIBK-seger – men de riktigt heta vinstlägena uppstod aldrig.

Sett över 65 minuter ska Vimmerby vara mest nöjt med de delade poängen.

– Vi lyckades med det vi planerade, helt klart. Vi fick dem dit vi ville. I innebandy kommer tröttheten i tredje och det blev mer öppet spel. De två sista målen är lite olyckliga, men samtidigt är Vimmerby bra. De har en stark förstafemma och lade om sitt spel lite. Vi var nära tre poäng, men jag är ändå nöjd med en, säger bortacoachen Gustav Söderlund.

I VIBK var målvakten Ludwig Strömsten klart bäst. Även Johan (d.ä.) Carlsson och Ricky Gustafsson (som obegripligt nog fick starta matchen på bänken) gjorde bra ifrån sig.

Vimmerby IBK – Gnosjö 7–7 (1–3, 1–2, 5–2)

Första perioden: 0–1 (2.19) Eric Carlsson (William Park), 0–2 (12.55) Johan Niemi (Jakob Björnell), 1–2 (16.02) Jonatan Green, 1–3 (19.59) Björnell (Jesper Holmgren).

Andra perioden: 1–4 (30.04) Anton Holmgren (Jesper Henningsson), 1–5 (35.16) Oliver Landberg (Henningsson), 2–5 (39.34) Mattias Kåhlman (Victor Wall).

Tredje perioden: 3–5 (43.19) Adrian Brorsson (Johan d.ä. Carlsson), 4­­–5 (49.27) Kim Karlsson (Victor Wall), 4–6 (51.58) Park (Henningsson), 5–6 (53.00) Victor Wall (Ricky Gustafsson), 5–7 (53.12) Björnell (Gustaf Kvarnvik), 6–7 Wall (55.48) (Johan d.y. Carlsson), 7–7 (55.53) Jonas Friberg.