Annons:

Polarna har skolats om – nu tar de klivet in i VIBK tillsammans

Jack Fridh och Jesper Nilsson är redo att kliva in med full kraft i Vimmerby IBK:s A-lag. Foto: Linus Johansson

Polarna har skolats om – nu tar de klivet in i VIBK tillsammans

En handfull rutinerade spelare har försvunnit. Vimmerby IBK hämtar ersättarna från de egna leden. Bland de som är redo att kliva fram hittar vi bland annat de 18-åriga polarna Jesper Nilsson och Jack Fridh.
– Det känns tryggt att vi har varandra, säger Jack Fridh.

Annons:

Borta är spelare som Jonas Friberg, Kim Karlsson, Mattias Kåhlman, Petter Leander och Marcus Pettersson. Men inget ont som inte har något gott med sig. Vimmerby IBK:s generationsväxling innebär också att ett antal unga spelare kommer att få chansen.

”Drar varandra framåt"

Bland de som inte har spelat så mycket i A-laget tidigare och som behöver kliva fram den här säsongen hittar vi Jesper Nilsson och Jack Fridh.

Båda är 18 år gamla, Jesper tre månader äldre än Jack. En annan gemensam nämnare är att båda pluggar samhäll/beteende tredje året på gymnasiet i Vimmerby. Och så är de bra polare, förstås.

– Vi umgås mycket även utanför innebandyn. Vi började hänga i sjuan. Jag hade många kompisar i hans klass och på den vägen är det. Vi drar varandra framåt och det är kul att ha någon att snacka med som är i samma situation. Det känns tryggt att ha varandra, säger Jack Fridh.

– Vi hänger ihop i så gott som allt vi gör. Det känns roligt att vi tar det här klivet tillsammans nu, säger Jesper Nilsson.

”Väldigt bra känsla”

En hel del talar för att båda kommer att spela på två femmor i Vimmerbys division två-premiär borta mot Karlskrona på fredag.

Faktum är också att båda har fått byta position till den här säsongen. Jesper Nilsson har skolats om från forward till back och Jack Fridh från center till ytterforward. Förändringen är förstås störst för den förstnämnda. Och att Jesper Nilsson trivs i sin nya position råder det ingen tvekan om.

– Jag har en väldigt bra känsla. Varken jag eller tränarna (Peter Kronstrand och Jonas Karlsson) tycker att jag har fått ut så mycket som jag borde som forward. Jag tycker att det har funkat otroligt bra som back så här långt, säger Jesper Nilsson.

Vad var din första känsla när de sa att de ville skola om dig?

– Det kändes faktiskt mest som en lättnad. Jag har känt ett bra tag att jag inte kommit någonvart där uppe. Det har helt enkelt inte funkat.

Kan bli ett genombrott

Det är, så klart, stor skillnad på de båda positionerna.

– Framförallt känner jag ju att jag är betydligt mer engagerad i försvarszonen nu och det känns som att det är där jag hör hemma. Det känns klockrent. Sen behöver jag fortfarande komma in mer i rollen och det finns detaljer som jag måste slipa på. Jag är fullt medveten om vad jag behöver jobba med, säger Jesper Nilsson.

Jack Fridh är full av tillförsikt inför en säsong som kan bli hans genombrott i VIBK:s A-lag.

– Det blir spännande och det känns roligt att serien drar igång nu. Det här blir ju min första riktiga A-lagssäsong och det känns som att tränarna vill ge de unga spelarna chansen, säger Jack Fridh.

Svårare med positionsspelet

Fridh har tidigare varit center, men har på försäsongen flyttats ut som ytterforward.

– Det har funkat bra på kanten. Sen blir det lite svårare med positionsspelet eftersom jag inte har det i ryggraden. Jag tycker ändå att det börjar falla på plats allt mer.

Vad är ditt personliga mål med säsongen?

– Att få spela så mycket som möjligt, att ta en plats och visa att jag förtjänar den. Mitt huvudmål är så klart att vinna så mycket som möjligt med laget, säger Jack Fridh.

”Vet inte vad jag ska svara”

Vimmerby har som sagt tappat en del spelare till den här säsongen och det är på förhand svårt att säga hur laget kommer att stå sig i division två.

– Tittar man på utvecklingskurvan så här långt tycker jag att alla har tagit stora kliv. Jag tror inte att våra chanser är allt för små egentligen. Det ska absolut inte behöva bli en bottenstrid, säger Jesper Nilsson.

Vågar du drömma om att ni ska vara ett topplag?

– Jag vet inte vad jag ska svara på det egentligen. Men ja, spelar vi på vår yttersta nivå tror jag att vi kan vara ett topplag. För vi ihop det i början av säsongen har vi i alla fall det som krävs för att vara på övre halvan av tabellen.

Tuffa matcher

Jack Fridh säger så här:

– Jag tror på den här truppen och ledarstaben. Det är svårt att säga vartåt det lutar, vi får ta det match för match och jobba ihop oss. Vi har gjort det bra på försäsongen.

I premiären på fredag väntar Karlskrona på bortaplan.

– Jag har inte så bra koll på dem, men tidigare har det varit tuffa matcher och mycket slit, säger Jack Fridh.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt