Annons:

VIBK bygger från grunden med nytt tänk: ”Har efterfrågats”

Peter Kronstrand och Jonas Karlsson har tagit över som tränare i Vimmerby IBK. Foto: Linus Johansson

VIBK bygger från grunden med nytt tänk: ”Har efterfrågats”

Vimmerby IBK bygger nytt från grunden. Många rutinerade spelare är borta och har ersatts av yngre förmågor. Nya tränarna Peter Kronstrand och Jonas Karlsson har dessutom infört ett helt nytt tänk när det gäller träningar.
– Det är ett nytänk som har efterfrågats länge. Det ska bli spännande att se vad det kommer leda till, säger Peter Kronstrand.

Annons:

Etablerade spelare som Victor Wall, Jonatan Green, Patrik Karlsson och Johan Carlsson finns fortfarande kvar. Där bakom är en hel del nytt. Borta är till exempel Jonas Friberg, Marcus Pettersson, Mattias Kåhlman, Kim Karlsson och Petter Leander. VIBK jagade flera nyförvärv, men kammade noll i den jakten.

– De etablerade spelarna som är kvar har sin målsättning och förhoppning om att någon gång ta VIBK till division ett. Men vi har väl fått backa lite där eftersom det hänt en del i truppen och att vi inte har fått in några nyförvärv. Därför har jag drivit på för ett samarbete med Craftstaden och jag hoppas att vi kan få igång det på ett bra sätt framöver, säger Peter Kronstrand. 

Testat mycket

Vimmerby har i flera säsonger spelat för att ta klivet upp i division ett och frågan är nu hur bra årets upplaga står sig. Försäsongen har i stora delar ändå visat att VIBK kan bli att räkna med.

– Vi har gjort en bra försäsong. Den enda plumpen kom mot Bergs IK, sådana bottennapp får vi inte göra i serien. Vi har testat väldigt mycket under försäsongen för att få ihop personligheterna så att de ska passa in i sin roll på bästa sätt. Där kanske vi inte har hittat helt rätt än och det beror nog framförallt på att vi har haft en del sjukdomar.

Vilka spelare har tagit störst kliv?

– Det är Jack (Fridh) och Jesper (Nilsson) framförallt. De har fått lite mer förtroende än tidigare och är lyhörda. Sen finns det detaljer kvar att jobba på, men jag tror att de kommer ta ytterligare kliv, säger Peter Kronstrand.

En helt annan matchning

VIBK har en ganska tunn A-lagstrupp, som består av tre målvakter och 16 utespelare.

– Det viktiga för mig är att vi har en grupp med rätt inställning. Vi har fått börja med grunderna och gått tillbaka till ruta ett, men jag tycker att killarna löst det förvånansvärt bra.

I kvällens premiär borta mot Karlskrona kommer Vimmerby att rulla på två femmor och utöver det har man med sig ytterligare tre utespelare.

Är grundtanken att ni ska gå på två femmor under säsongen?

– Jag kan säga att det kommer vara en helt annorlunda matchning än den man sett tidigare. Även om vi inte sätter press på laget så kommer vi att coacha och spela för att vinna varje match, säger Peter Kronstrand.

Vad krävs för en placering på övre halvan i tabellen?

– Jag vill inte prata om tabellplaceringar utan vi har en intern målsättning. De som är pålästa räknar förmodligen inte oss som en av favoriterna i serien. Men får vi vara hela och friska och fortsätter att utvecklas så tror jag helt klart att det kommer bli en bra säsong.

Nytt upplägg på träningarna

Den nya tränarduon har också infört ett nytt sätt att träna och mannen bakom det är Jonas Karlsson.

– Alla har anammat det nya tänket. Vi kör till exempel inte klassiska uppvärmningar och sen delar vi av planen i mindre delar där vi kör till exempel tre mot tre. Vi har hela tiden matchtänk i det vi gör på träningarna, säger Peter Kronstrand.

Jonas Karlsson fyller i:

– Traditionellt ser i stort sett alla innebandyträningar exakt likadana ut. Jag är väldigt intresserad av träning och studerar jättemycket träningsmetoder i olika sporter. Jag följer också innebandytränare på internet som går utanför ramarna. I innebandy har man mycket övningar utan motståndare, där man bara nöter in grejer. Man hittar helt enkelt på passningsvägar och sen tar man ett avslut. Det är jag som tränare som bestämmer hur övningen ska se ut. Jag tycker inte att det är bra. Istället handlar det om att ta fram övningar där spelarna hela tiden måste ta beslut. Mönstret ska inte vara bestämt, och det är det ju faktiskt inte i en match. Det är helt onödigt att träna på saker som inte händer i en innebandymatch. Allt vi gör på träning kommer kunna hända i matchspel.

Det återstår att se om det är en framgångsfaktor för Vimmerby IBK.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt