Annons:

Helges hockeyframtid oviss efter fjärde hjärnskakningen:

Helge Holmstrand lever med sviterna från den fjärde hjärnskakningen. VH-backen har inte spelat sedan 7 januari och framtiden är osäker. Foto: Ossian Mathiasson

Helges hockeyframtid oviss efter fjärde hjärnskakningen: "Svårt att sova om nätterna"

Helge Holmstrand, 20, drabbades av sin fjärde hjärnskakning borta mot Kalmar HC i början av januari och lider av sviterna efter smällen. Han har spelat färdigt för i år och framtiden är oviss.
– Jag fokuserar mest på att vardagen ska fungera, säger VH-backen till Dagens Vimmerby. 

Annons:

Den 20-årige Vimmerbykillen Helge Holmstrand har åkt på flera hjärnskakningar under sin relativt korta hockeykarriär. När Vimmerby Hockey mötte Kalmar på bortais i Allettan den 7 januari fick backen en smäll mot huvudet och ådrog sig sin fjärde hjärnskakning. 

– Jag blev riktigt groggy och var inte med i matchen. Jag kommer ihåg att jag vaknade upp i omklädningsrummet, så mycket mer kommer jag inte ihåg. Den bilden jag har av händelsen visar sig inte stämma med verkligheten när jag har fått det återberättat, säger Helge Holmstrand och fortsätter: 

– Jag vet att jag tog upp pucken från ena hörnet och väntade ut deras forward så jag kunde spela upp pucken. Precis när jag släppte pucken kom en Kalmarspelare och satte in en armbåge i ansiktet på mig. Smällen såg inte så mycket ut för världen men den tog rätt olyckligt. Jag själv trodde att jag ramlade omkull men jag stod på benen tills jag kom in i båset. Som jag har fått det återberättat så trillade jag ihop i båset och Adam (Lindblad) tog emot mig. Jag fick därefter hjälp att komma ut i omklädningsrummet. Jag somnade direkt i bussen på vägen hem och sov hela resan. 

"Ibland svårt att sova om nätterna"

Sedan dess har han dragits med symtom och varken kunnat spela eller träna. I morgon, fredag, är det fyra veckor sedan han råkade ut för den fjärde hjärnskakningen som alltjämt hämmar honom. 

– Jag gjorde inget på de första fem dagarna efter smällen och har därefter tagit dag för dag. Det har varit rätt tufft med att bara ligga hemma och ta det lugnt. Jag kan inte göra någon fysisk ansträngning utan försöka göra så lite som möjligt. Det enda jag har gjort är korta, lugna promenader, säger Helge Holmstrand. 

Han tar av förklarliga skäl en dag i taget och fokus ligger på att bli helt återställd. Vimmerby Hockey gick i kväll ut med information om att hans säsong är över. 

– Jag känner väl att jag är lite på bättringsvägen men jag har ibland svårt att sova om nätterna. Nätterna är jobbigast och det är korta stunder på dagen där jag måste vila, ta det lugnt och andas. 

Han funderar inte så mycket på hockeyframtiden för stunden.

– Jag fokuserar mest på att vardagen ska fungera och att jag ska bli bra. Jag har varit uppe i hallen några gånger och bara hälsat på grabbarna, annars har jag inte haft mycket tankar på ishockeyn. Jag har börjat jobba lite grann men jag får tänka lite extra och ta det lugnt.

Inte påbörjat hjärntrappan

Trots att det är snart fyra veckor sedan smällen har han inte börjat genomgå hjärntrappan, den enda behandling som i nuläget finns för hjärnskakningsdrabbade som innebär en stegvis återgång till full idrottslig aktivitet.

– Det är olika grader av fysisk ansträngning, men jag känner mig inte tillräckligt bra för att börja med den än. Jag kör bara lättare promenader och jobb just nu. Jag har sedan tidigare erfarenhet av hjärntrappan och vet att allt kan hända under rehabiliteringen. Det måste kännas jättebra för att man ska kunna gå vidare till nästa steg. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt