Västerviks IK fick jubla i den första ronden mot AIK. Foto: Bildbyrån

Västerviks IK övertygade stort hemma mot AIK i första åttondelsfinalen.
Seger med klara 6–2 efter en otroligt bra första period.
Med samma spel på söndag så har VIK en jättechans att avgöra.

Västerviks IK var hänsynslösa i första perioden och formligen körde över AIK. Dessvärre, för VIK:s del, fick AIK en gratischans efter 40 sekunder när VIK-backen, Johannes Johannesen, tappade pucken på den förlängda mållinjen.

AIK:s Fredric Weigel snodde pucken och la in till Nicklas Heinerö som slog in pucken på en retur.

Parkerade i AIK:s zon

Efter det målet var det i princip bara VIK på isen. Hemmalaget satte upp ett rejält tryck på AIK och parkerade i AIK:s zon. 1-1 kom efter fyra minuter när Skyler Mckenzie drog på ett dragskott direkt efter tek och sedan malde VIK på och gick fram till 3–1 efter drygt 10 minuter.

2–1 var ett fint framspel från Andreas Hilmerson, bakom kassen och som Mathias Wigley satte. 3–1 gjorde Victor Öhman i powerplay från sitt specialläge på högerkanten.

AIK bytte målvakt, Pavel Khomchenko klev av och Niklas Lundström kom in. Lundström fick det hett om öronen men höll med nöd och näppe och en del tur nollan perioden ut.

AIK skapade i princip inget utöver målet även om VIK drällde lite onödigt med pucken i egen zon på slutet.

4–1 i början av andra

Västervik fortsatte att trycka på även i andra och när AIK drog sig sin andra utvisning så satte Johannes Johannesen 4–1 på ett dragskott från blå. Målet kom efter knappt två minuter.

AIK spelade upp sig lite i andra och fick till en del spelvändningar plus att stockholmarna spelade på gränsen när humöret tröt.

Men det blev lite bättre när Lucas Carlsson fick ett inspel i slottet som han drog till direkt på. Pucken satt intill stolpen till 2–4.

Hilmersson matchstraff

Efter drygt 13 minuter körde det ihop sig. Först åkte AIK på en utvisning. Bara 10 sekunder senare fick VIK:s Andreas Hilmerson 5+game när AIK:s Victor Aronsson föll ihop bakom egna målet. Det var en närkamp där Hilmerson – efter videobedömning – tydligen fick upp klubban mellan benen på Aronsson.

Det var spel fyra mot fyra i knappt två minuter och där lagen skapade varsin riktigt bra målchans men där båda målvakterna var på hugget.

VIK spelade ett mycket bra boxplay och lät aldrig AIK få igång något passningsspel eller skapa chanser.

Sista perioden blev lite av en spela-av-period och med en racka utvisningar.

6–2 inte i överkant

Periodens två mål svarade VIK för. Först när Brett Supinski åkte igenom, drog målvakten och sprätte upp en backhand i taket efter drygt fem minuter och sedan när Skyler Mckenzie satte pucken i tom kasse efter 16.42.

Och periodens fulhet svarade AIK:s Max Lindholm för när han crosscheckade en VIK-spelare sekunderna efter Skylers mål. En typisk besvikelsehandling.

Sammantaget var 6–2 inte i överkant.

Kan VIK ha samma intensitet, vilja och mod att vinna på Hovet på söndag så har VIK mycket stora chanser att avgöra.

Mer om matchen senare.

Fakta

Västerviks IK – AIK 6–2 (3–1, 1–1, 2–0)

Första perioden: 0–1 (0.39) Nicklas Heinerö (Fredric Weigel). 1–1 (4.11) Skyler Mckenzie (Brett Supinski). 2–1 (6.13) Mathias Wigley (Andreas Hilmerson). 3–1 PP (10.23) Victor Öhman (Johannes Johannesen).

Andra perioden: 4–1 PP (1.45) Johannes Johannesen. 4–2 (12.51) Lucas Carlsson.

Tredje perioden: 5–2 (5.29) Brett Supinski (Jens Holmström). 6–2 (6.42) Skyler Mckenzie i tom kasse.