Annons:

Ingen Hultström i VM – så tänker Tre Kronor kring spelare som stannat i Ryssland

Linus Hultström fanns med i OS-truppen, men är inte aktuell för spel i VM. Foto: Bildbyrån

Ingen Hultström i VM – så tänker Tre Kronor kring spelare som stannat i Ryssland

Vimmerbysonen Linus Hultström var en av de svenskar som stannade i KHL efter Rysslands invasion av Ukraina. I helgen åkte hans Metallurg Magnitogorsk på en finalförlust mot militärens lag CSKA Moskva.

Annons:

Den 24 februari invaderade Ryssland sitt grannland Ukraina. Efter det valde ett flertal idrottare att lämna Ryssland, men en del svenskar stannade kvar och spelade färdigt slutspelet i KHL. En av dessa var Vimmerbysonen Linus Hultström, vars lag Metallurg Magnitogorsk förlorade finalserien mot CSKA Moskva.

Linus Hultströms kontrakt går ut och enligt trovärdiga uppgifter är han klar för spel i Linköpings HC kommande säsong. 

Sportbladets profilerade krönikör Marcus Leifby har ifrågasatt att svenska spelare som stannat i KHL ska få representera Tre Kronor i VM. 

– Vi har inte ändrat någon hållning, de spelare som tecknade kontrakt innan kriget påbörjades är tillgängliga för spel i Tre Kronor, har landslagschefen Olof Östblom sagt till Sportbladet.

Platsar inte

Men Linus Hultström, som fanns med i Sveriges OS-trupp, är inte aktuell för VM-spel.

– Vi vet att den här säsongen har varit utmanande för spelare i KHL och situationen är möjligen något mer komplex än vad man kan tro. Vi har varit i kontakt med svenska spelare med KHL-kontrakt för att ge råd och stöttning och vi inväntar även IIHF:s beslut gällande regelverk för internationella transfers. Men det vi nu kan konstatera är att ingen av de spelare som deltagit under slutspelet i KHL är aktuella för VM-turneringen i Finland, säger Olof Östblom, tävlingschef för Svenska Ishockeyförbundet, i ett pressmeddelande.

Svenska Ishockeyförbundet tar kraftigt avstånd från både den ryska invasionen samt den propaganda för kriget som förts genom KHL som liga.

– Vi har konstaterat att den ryska staten har använt KHL som ett propagandaverktyg och det har eskalerat under slutspelet, något vi tar kraftigt avstånd från. Från Svenska Ishockeyförbundets sida går vi i den riktning att spelare som väljer att spela i KHL nästa säsong därmed inte kommer att vara uttagningsbara till våra landslag, men beslutet ska formellt tas av vår förbundsstyrelse efter säsongen, säger Johan Stark, generalsekreterare för Svenska Ishockeyförbundet.

Ett policybeslut kommer att tas av förbundets styrelse inför säsongen 2022/2023.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt