Annons:

Nu ska hockeydomarna döma i regnbågens färger

Domarna i bland annat Hockeyettan kommer att bära regnbågssymbolen på sina dräkter kommande säsong. Foto: Pixabay

Nu ska hockeydomarna döma i regnbågens färger

Regnbågens färger har blivit en stark symbol för tolerans och jämlikhet och inte minst är den förknippad med hbtq-rörelsen. Kommande säsong kommer alla domare i bland annat Hockeyettan att bära regnbågssymbolen på sina dräkter. Det skriver hockeysverige.se

Annons:

En domare ska inte vara färgad, brukar det sägas. Till kommande säsong färgas dock domarna, men med färger som knappast kan göra att de beskylls för att döma åt ett visst håll. Det handlar istället om att samtliga förbundsdomare i Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, SDHL och Superelit-serierna kommer att bära regnbågssymbolen på sina dräkter under säsongen 2017/18.

– Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över, säger Joel Hansson, domaransvarig på Svenska ishockeyförbundet till hockeysverige.se.

”Det där ska man väl tåla”

Den allra råaste machokulturen sägs finnas inom idrotten och just ishockeyn har fått leva med att ha en stor machostämpel runt sig.

För att förändra den bilden av sporten, men också skapa en mer välkomnande och inkluderande miljö på isen har Svenska ishockeyförbundets domaransvarige Joel Hansson startat ett projekt tillsammans med Riksidrottsförbundet (RF). Det har utmynnat i att domarna ska bära regnbågssymbolen under matcher kommande säsong. Det gäller alltså bland annat i Hockeyettan, där Vimmerby Hockey spelar.

– Det är ingenting att sticka under stolen med att mycket har kretsat kring machokultur i vår sport. Man ska vara tuff, man ska vara hård och man ska tåla lite. Vi hade Linus Söderström-grejen i slutet av förra säsongen där han hade kallats ”särbarn”. En del tyckte att ”det där ska man väl tåla”. Det har vi diskuterat jättemycket inför den här säsongen var man ska dra gränsen. I regelverket är det jättetydligt att om du kränker någon eller uttrycker dig sexistiskt, homofobiskt eller rasistiskt så är det en avstängning. Det har vi kommit fram till att vi inte lever upp till i den utsträckning vi vill göra.

– Därför har vi arbetat med RF och pratat om hur vi kan skapa en miljö som är inkluderande där alla kan känna sig välkomna att vara med på sina villkor och prestera utifrån sina förutsättningar. Vi har sökt ett sätt att synliggöra ute i ishallarna att när man dömer hockey är det här en viktig del av idrotten. Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över. Det ska aldrig vara okej att kalla någon ”bögjävel” på isen, säger Joel Hansson till sajten.

Ett uppstartsår

Helgen som kommer ska domarna i Hockeyettan utbildas i ämnet. Under året kommer det att göras nedslag och uppföljningar.

– Nu är det bara ett uppstartsår, men det här är ett tema som kommer att bli bestående. En förändring av en kultur och en norm sker inte över en natt. Med den omsättning av individer som finns i det här är det viktigt att fortsätta understryka att det är det här vi står för och det är viktigt, säger Joel Hansson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt