Annons:

  • Norrländskt lugn ska spika igen i VH - ”Beror på okunskap”

    Jonathan Stålberg och Johan Kallio är redo att göra upp om platsen mellan stolparna i Vimmerby Hockey. Foto: Linus Johansson

  • Norrländskt lugn ska spika igen i VH - ”Beror på okunskap”

Norrländskt lugn ska spika igen i VH - ”Beror på okunskap”

Jonathan Stålberg och Johan Kallio tvivlar inte. De är rätt målvakter att föra Vimmerby Hockey till Allsvenskan.
– Att många sätter ett frågetecken för oss skulle jag säga beror på okunskap, säger Johan Kallio.

Annons:

Vimmerby Hockeys lagbygge hyllas av experter runtom i landet. Ja, åtminstone back- och forwardssidan. Målvakterna Johan Kallio och Jonathan Stålberg har däremot fått utstå en hel del tveksamma blickar. Det är något som de båda norrlänningarna tar med ro.

– Det är bara tändvätska. Jag förstår att de tvivlar på mig då jag är helt oprövad på seniornivå och har varit skadad stora delar av de senaste säsongerna, säger Jonathan Stålberg.

– Att många sätter ett frågetecken för oss skulle jag säga beror på okunskap. De har inte koll på oss. Varken jag eller ”Jonte” tvivlar, det är vad det handlar om, säger Johan Kallio.

Utstrålat ett lugn

20-årige Stålberg och den tre år äldre Kallio utstrålar ett typiskt norrländskt lugn under intervjun.

– Jag tror att vi är rätt lika som personer, båda är ganska lugna. Vi har varit i Skellefteå båda två, det är väl det som har präglat oss. Vi tänker efter innan vi säger något, det är väl lite typiskt norrländskt, skrattar Johan Kallio.

De har också utstrålat ett lugn i många av träningsmatcherna. Sett till vad de båda har uträttat i matchspel så kan det där frågetecknet om vilken klass de håller mycket väl bytas ut till ett utropstecken under säsongens gång.

Skadeproblem

Gemensamt för Jonathan Stålberg och Johan Kallio är att de har haft rejäla skadeproblem under sina karriärer.

– Jag har haft strul med knäna sen jag var 16 och har opererat mig två gånger, berättar Jonathan Stålberg.

Hur känns det nu?

– Det känns bra, jag håller ihop än. Jag får avstå från till exempel löpning, men det går att köra alternativ träning så att jag får med alla bitar ändå.

För Johan Kallio är det den ena höften som har krånglat.

– Jag har haft problem med höften ända sedan jag gick på hockeygymnasium. Men jag opererades förra våren och efter det har det känts hur mycket bättre som helst, säger Kallio.

”Otroligt utvecklande”

Skellefteå AIK är en annan gemensam nämnare för VH-målvakterna. Stålberg inledde sin hockeykarriär i SAIK och Vimmerby är hans blott andra klubb. Kallios moderklubb är Söderhamns IK och därifrån tog han sig vidare till Skellefteå för studier vid hockeygymnasiet. Närmast kommer han från division ett-klubben Örnsköldsvik HF.

– Jag fick vara med en del runt A-laget förra säsongen. På den första träningen kändes det inte som att jag tog en puck. Men sen blev det bättre och bättre. Att vara i Skellefteå har varit otroligt utvecklande, allt är så oerhört proffsigt, säger Jonathan Stålberg.

Kan gå hela vägen

Johan Kallio gjorde en liknande resa under sin tid i SAIK och testade också han på att träna med klubbens A-lag. Och nu har båda alltså landat i Småland och Vimmerby.

– Det känns väldigt bra. Vimmerby är en klubb med höga ambitioner och vi har ett riktigt bra lag. Vi ser att vi kan gå hela vägen till Allsvenskan, det är det vi siktar på, säger Jonathan Stålberg.

– Jag håller med. Föra året tog det stopp i playoff tre för Vimmerby och grabbarna i laget säger att vi är minst lika bra i år. Alla verkar trivas i gruppen och det gör att vi kan räcka riktigt långt, tror Johan Kallio.

Jämn kamp

Känslan utifrån är att det är två relativt jämna målvakter där huvudtränaren Tobias Jahr får svårt att välja en etta. Det är ett läge som gillas av båda.

– Det är bra att ha någon som sporrar en varje dag, det kommer aldrig gå att slappna av. Det gör också att vi tar bort lite press från varandra. Är man nere i en liten dipp kan den andra kliva in, säger Kallio.

Ståhlberg är inne på samma linje:

– Man ska förtjäna sin speltid. Det är jag van vid sedan tiden i Skellefteå och jag ser bara konkurrensen som positiv.

”Ser inte så bra ut alla gånger”

På isen är Johan Kallio och Jonathan Stålberg däremot inte särskilt lika.

– Jag är en skolad, klassiskt spelande målvakt som är bra i närspelet och som läser spelet bra. Sen tycker jag att jag är skapligt rörlig, säger Kallio.

– Jag spelar väldigt mycket på känsla och väldigt lite på att täcka och blocka. Jag gör räddningar mer än vad jag blir träffad. Det ser inte så bra ut alla gånger, men det funkar, skrattar Stålberg.

”Hjälte eller syndabock” 

På söndag premiärspelar Vimmerby borta mot Tyringe. Vem som vaktar kassen då bestäms inte förrän i samband med lördagens träning.

För en rolig VH-säsong krävs förstås att åtminstone en av målvakterna kliver fram rejält. Eller som Jonathan Stålberg själv säger om sin roll:

– Som målvakt är du den största vinnaren eller den största förloraren. Du är hjälte eller syndabock. Det ger en extra krydda till alltihop.

 

Här kan du läsa tidigare artiklar i vår nedräkning inför starten av Hockeyettan:

* 18 månaders avstängning knäckte inte Höglund

* Motståndartränaren: "Vimmerby vinner Hockeyettan"

* VH tippas i toppen av Hockeyettan

* Ny tillvaro för publikfavoriterna: "Får byta en blöja istället"

* Örnskog går i pappas fotspår: "Fick ingen särbehandling"

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt