ALLSVENSKA DRÖMMEN VID LIV EFTER SANSLÖST SEKUNDDRAMA

Vimmerby Hockeys dröm om att gå upp i Hockeyallsvenskan lever efter Jakob Karlssons avgörande med en sekund kvar att spela. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerby Hockeys dröm om att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan lever i allra högsta grad. Med en (!) sekund kvar av matchen satte Jakob Karlsson 4–3 i öppen kasse samtidigt som Hudiksvall slog Kristianstad efter straffar.

Vimmerby Hockey fick en utmärkt start på matchen i norra Stockholm. Efter ett snabbt och vältajmat anfall var målnollan spräckt. Filiph Åström tog sig fram på vänsterkanten och hittade in med en puck till Adam Petersson som han tog emot och lirkade in mellan benen på Victor Olsson.

Några minuter senare utökade VH ledningen till 2–0. Jakob Karlsson avlossade ett skott, greppade tag om pucken som Victor Olsson släppte retur på och lyckades skjuta in den i öppet mål.

Med tre minuter kvar av inledningsperioden slog VH en puck till icing. Direkt på den efterföljande tekningen smällde Rasmus Sörgardt in kvitteringen med ett skott rakt upp i Robin Christofferssons högra kryss.

VH svarade för en i mångt och mycket stark första period och dikterade villkoren ute på isen.

Tappade 3–1 till 3–3

I slutsekunderna av ett annars svagt powerplay några minuter in i andra perioden var Vimmerby tillbaka i ledning med puckar. Jakob Karlsson visade prov på fin spelförståelse när hans passning från sargkanten öppnade upp oceaner av is för Elias Lindgren. Pucken spelades vidare till Hugo Ollila som peggade upp för Anton Carlsson och han prickade in 3–1 med ett distinkt avslut.

När Hugo Ollila åkte ut två minuter för en billig tripping efter 34.26 fick Brödernas/Väsby sitt första numerära överläge. Med ett välplacerat handledsskott reducerade Carl Wassenius till 3–2 bakom en skymd Robin Christoffersson. Det gav hemmalaget en biljett in i matchen – och 3–3 kom med mindre än tre minuter kvar av mittperioden. VH fick inte ut pucken ur egen zon och den studsade fram till Fredrik Forsberg som drog till och utjämnade till 3–3.

Karlsson hjälte – med en sekund kvar

I en öppen och chansrik tredje period vaskade VH fram de hetaste målchanserna även om Brödernas/Väsby absolut inte var ofarliga.

VH tog timeout efter 57.41 och några sekunder senare åkte lagkaptenen Jakob Karlsson ut två minuter för boarding efter att ha tacklat Jacob Spångberg i ena sarghörnet.

Brödernas/Väsby, tvungna att vinna för att ha chansen att gå upp, tryckte på för ett segermål och tog ut målvakten med några sekunder kvar att spela. Då, med en sekund kvar på klockan, fick Jakob Karlsson tag i pucken efter avtjänad utvisning och satte 4–3 i öppen kasse.

I den parallella matchen i Hälsingland svarade Hudiksvall för en mäktig vändning mot Kristianstad. Hudiksvall hämtade upp 2–4 till 4–4 de sista fyra minuterna under ordinarie tid och avgjorde i straffläggningen.

Spännande avslutning

Kvällens resultat gör att lördagens avslutande kvalserieomgång blir rafflande med tre lag som har chansen att gå upp i Hockeyallsvenskan. Kristianstad och Vimmerby står på 17 poäng och Hudiksvall på 16 poäng. Kristianstad toppar serien, tack vare bättre målskillnad. Skånelaget har tre mål att gå på i jämförelse med jagande VH inför avgörandet.

De tre topplagen spelar hemma och möter lag som inte har något att spela för på lördag. VH ställs mot Halmstad, Kristianstad gästas av Brödernas/Väsby och Hudiksvall tar emot Piteå.

Brödernas/Väsby–Vimmerby Hockey 3–4 (1–2, 2–1, 0–1)

Första perioden: 0–1 (01.55) Adam Petersson (Filiph Åström, Elias Lindgren), 0–2 (06.08) Jakob Karlsson (Anton Carlsson, Elias Lindgren), 1–2 (16.59) Rasmus Sörgardt (Fredrik Forsberg, Ludwig Laband)

Andra perioden: 1–3 (26.49) Anton Carlsson (Hugo Ollila, Elias Lindgren) i spel fem mot fyra, 2–3 (35.41) Carl Wassenius (Anton Brandhammar, Fredrik Forsberg) i spel fem mot fyra, 3–3 (37.03) Fredrik Forsberg (Calle Åsell)

Tredje perioden: 3–4 (59.59) Jakob Karlsson (Jakob Heljemo) i öppen kasse.

Skott: 22–28 (10–9, 6–8, 6–11)