Annons:

VIK knäckte koden i derbykrossen

VIK knäckte Emil Wahlbergs och framför allt Linus Lundins kod i derbyt. Foto: Linus Johansson

VIK knäckte koden i derbykrossen

Vimmerby Hockey hade släppt in tre mål som mest. Nyss gjorde Västerviks IK sex mot VH i derbykampen. VIK knäckte koden och klädde av Vimmerby in på bara kroppen och vann med 6-2 i Tigerkulan. – Ansvaret vilar på oss tränare. Vi har pratat för mycket om vad vi ska göra i offensiv zon, säger VH-tränaren Daniel Eriksson.

Annons:

Nej, det var inte det här Vimmerby Hockey ville. 

Deppigt, sänkta huvuden. En leende Joakim Englund. Förnedring i superderbyt i Vimmerby ishall. 

Onsdagskvällens storebror mot lillebror-batalj blev en ren mardröm för Vimmerby. VIK vann med 6-2, knäckte VH:s kod och gjorde dubbelt så många mål på Linus Lundin som något annat lag har gjort. 

Efter derbyt tog tränaren Daniel Eriksson nästan ensamt på sig förlusten. 

– Ett stort ansvar faller på oss tränare. Vi har pratat för mycket om vad vi ska göra i offensiv zon. Vi har tappat vad vi ska göra på vägen dit, och det är anledningen till att vi släpper in fyra av sex mål. Det beror på spelet med puck. Hur många chanser får vi av Västervik? Noll. Hur många chanser ger vi dem? Ett ex antal, säger han.

Huvudlöst inledningsvis

Annars såg det ut som att Vimmerbyspöket fortfarande satt kvar i VIK:s hjälmar. Andreas Rundgren sköt 1-0 och VIK agerade huvudlöst första tio. Sedan hände något. Serieettan höjde tempot, förbättrade sig avsevärt och avsaknaden av poängkungarna Victor Öhman och Joacim Hedblad märktes knappt. 

Innan den första perioden var till ända hade Sebastian Bengtsson kvitterat. I den andra perioden gick VIK ifrån till 3-2 och i slutakten blev det islossning. 6-2 stod det på tavlan efter 60 minuter. Bortafansen skanderade ideligen att det är så här en krossar lillebror.

– Det är alltid tungt att släppa in mål, men vi kanske ska vara glada att vi bara släppte in sex, säger keepern Linus Lundin.

Det är dubbelt så många som tidigare, hur kan det här påverka er?

– Det är bara att släppa det här och gå vidare. Vi får ta sikte på Troja-matchen i stället. 

Vad hände ikväll?

– Jag kan inte sätta fingret på det, men vi slarvar oerhört mycket med pucken. Det är alltid surt, men det är klart att det är extra tungt i en sådan här match. 

Glasklar analys

Daniel Eriksson var dock glasklar i sin analys. 

– Det är inte så jävla tungt eftersom vi vet exakt vad det beror på. Den heliga graalen när det gäller försvarsspel är vad man gör med pucken. Rätt sida och boxa ut kan alla lag göra. 

Hur kan den här försmädliga derbyförlusten påverka er?

– En derbyförlust är tung oavsett resultat. Vi måste förstå varför resultatet blev så här. Kanske är det överambition, att vi vill för väl.

Han trodde också att spelet med puck till viss del berodde på motståndet. 

– Det har med motståndet att göra, sättet de sätter press på oss. Jag säger inte att vi hade vunnit med bättre beslut med pucken, men det hade gett oss större möjlighet och vi hade kunnat hålla matchen mycket jämnare målmässigt.

Behöver ni träna på något annorlunda?

– Det handlar mer om hur vi vägleder gruppen och det är vårt ansvar fullt ut. Vi har fokuserat för lite på vad vi gör på mittplan. Ett mål av sex gör vi dåligt, annars spelar vi helt okej. Men det är just att vi tappar puck på fel ställen. 

Nära Allettan

Trots förlusten kan Vimmerby fingra på Allettan-biljetten, men inte riktigt hämta ut den. Med tre omgångar kvar är det åtta poäng ned till femteplacerade Kristianstads IK. 

Går det att glädjas åt det?

– Vi är inte där än, vi måste ta sikte på nästa match. Det är bara att försöka slå Troja/Ljungby, säger Linus Lundin. 

Daniel Eriksson: 

– För oss handlar det mer om från dag ett vart vi ska, hur vi ska utvecklas. Den här matchen var en jättenyttig läropeng för oss och en del av resan. 

Linus Lundin tillhörde, trots sex insläppta, en av VH:s bättre derbykrigare. I övrigt stack ingen ut i hemmalaget. Hos gästerna briljerade Joakim Thelin och Sebastian Bengtsson, men många VIK:are var bra. 

Fakta

VH-VIK 2-6 (1-1, 1-2, 0-3)

Första perioden: 1-0 (03.18) Andreas Rundgren (Joonas Koskinen, Oscar Josefsson), 1-1 (15.22) Sebastian Bengtsson. 

Andra perioden: 1-2 (23.37) Joakim Thelin, 2-2 (29.18) Hampus Harlestam (Pelle Ström, Jesper Kokkonen), 2-3 (30.25) Joakim Thelin. 

Tredje perioden: 2-4 (46.24) Sebastian Bengtsson, 2-5 (51.43) Dan Pettersson, 2-6 (55.46) Victor Romfors. 

Skott: 28-32 (13-8, 8-14, 7-10). 

Utv.min: VH: 4x2 min, VIK: 5x2 min. 

Publik: 1319. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt