Annons:

Med Phil vid rodret ökar kraven i VH: ”Där går det inte att förhandla”

Phil Horsky ser fram emot utmaningen att träna Vimmerby Hockey. Foto: Linus Johansson

Med Phil vid rodret ökar kraven i VH: ”Där går det inte att förhandla”

Med Phil Horsky som ny huvudtränare i Vimmerby Hockey ska kraven öka rejält.
– Det handlar inte om hårdhet utan om att ha en tydlig kravbild. Vissa saker kan du som spelare förhandla med mig om, men när det handlar om attityd och att ta jobbet går det inte att förhandla någonting, säger Phil Horsky.

Annons:

Vi träffar Phil Horsky på en restaurang i Vimmerby en knapp vecka innan den första träningsmatchen, som spelas hemma mot Mariestad i morgon. Han ger ett stabilt och engagerat intryck. Han är i Sverige och Vimmerby av flera orsaker. Dels för att utveckla organisationen och A-lagsspelarna. Dels för att ta nästa steg mot sin egen dröm.

– Jag är ganska tydlig med min målsättning, både som tränare och människa. Redan från början visste jag att Österrike inte skulle duga, att jag vill mer med mitt hockeyliv. Vad krävs när du har en målsättning att coacha i SHL? Kanske att du lär dig svenska och att du går utbildningar i Sverige. Det har varit mitt sätt att ta nästa steg. Man måste betala priset för att nå dit man vill. Det är samma sak för grabbarna i laget och för föreningen, säger Phil Horsky på bra svenska. 

Lång meritlista

35-årige Horsky har en diger meritlista som både tränare och spelare. Som coach har han bland annat tränat de tvåfaldiga österrikiska mästarna Vienna Capitals, varit en av två assisterande förbundskaptener för Österrike i VM och tränat SHL-klubben Örebros J20 Superelit i två säsonger. Som spelare har han 86 A-landskamper för Österrike i bagaget, spelat tre VM-turneringar (två i A-gruppen) och blivit österrikisk mästare med Klagenfurter AC två gånger.

Nu är han i Vimmerby för att hjälpa VH att ta nästa steg. Han kommer till att lag som har byggts om sedan förra säsongen efter att bland annat poängkungarna Jesper Kokkonen och Markus Modigs lämnat för spel i allsvenskan.

Vilka är dina första intryck av laget?

– Jag har fått bra intryck. Killarna lyssnar, vill något, kör hårt och tävlar. Sen finns det lite mer att få ut från alla när det gäller just tävlingsnivån på träningarna. Men jag är imponerad av grabbarnas vilja att bli bättre. Att ha den viljan varje dag är det viktigaste, säger Phil Horsky.

”Några måste jobba extra hårt”

Det är förstås mycket som är nytt för Phil Horsky själv, men också för spelarna.

– De har fått en ny coach som har ett annat sätt att coacha än vad de är vana vid och som bedriver en mer intensiv träning. Sen är det förstås mycket ny information och en ny spelidé som ska tas in. Men vi har mycket tid på oss. Vi börjar med försvarsspelet och tekningar och sedan bygger vi på.

Har du läst på mycket om spelarna innan du kom till Vimmerby?

– Jag har försökt att vara nollställd eftersom jag vill ge alla en ny chans att visa upp sig. Det har jag varit ganska tydlig med.

Vad säger du om den fysiska statusen på spelarna?

– Bra... Nästan hela laget är jättebra, imponerande bra. De har gjort jobbet på sommaren. Sen finns det några som måste jobba extra hårt.

”Handlar inte om hårdhet”

Sen var det det här med hårdheten. Är Phil Horsky en hård tränare?

– Nej, däremot är jag driven och ambitiös Min styrka, tycker jag, efter nio säsonger som coach är att jag har en blandning mellan det svenska sättet att coacha och kanadensiskt ledarskap. Den blandningen tycker jag om. Det handlar inte om hårdhet utan om att ha en tydlig kravbild, säger Phil Horsky.

– Vilka grejer kan du som spelare förhandla med coachen om? Man kan förhandla med mig om vissa saker. Men tittar du på attityden, när det kommer till att ta jobbet och hur man beter sig mot varandra går det inte att förhandla någonting. I det avseendet är jag hård, fortsätter VH-tränaren.

Inget vilda västern

Phil Horsky vill att hans lag under säsongen ska spela en fartfylld hockey.

– Vi har många snabba spelare och ska åka mycket skridskor och försöka sätta press hela tiden när det finns läge till det. Sen har vi också flera tyngre spelare vilket också är viktigt.

Kommer ni att upplevas som ett offensivt lag?

– Ja, vi kommer inte att backa mycket. Vi vill spela framåt och våga göra något. Men det ska inte vara vilda västern. Vi bygger offensiven från ett strukturerat försvarsspel. Sen vill jag att vi går rakt på kassen.

”Ingen lekstuga”

Vimmerby har tagit sig till Allettan varje säsong sedan laget tog steget upp från division två. Kraven från omgivningen är förstås att laget ska göra det igen.

– Det är ingen lekstuga att gå till Allettan, det blir inte lätt. Men det är inget snack om att det är vårt mål. Hade vi inte det målet skulle vi inte behöva spela. Men sen finns det en annan målsättning från föreningen också och det är att ändra kulturen kring träning och så vidare litegrann. Det kan jag tycka är viktigare än att ha målet att gå till Allettan. Det sistnämnda kommer att komma automatiskt om vi jobbar hårt och har rätt attityd varje dag.

”Det nya Vimmerby”

Phil Horsky betonar också att det är föreningen som vill ha en högre kravbild på spelarna.

– Kravbilden kommer i grunden från föreningen och inte från mig och det är bra. Oavsett vilken coach som kommer hit i framtiden så kommer han att ha samma kravbild. Det är det nya Vimmerby. Sportgruppen har sagt till mig att det kan bli svårt för många av spelarna i början, men den känslan har jag inte fått. Spelarna visste vad som väntade och att det skulle bli ett lyft jämfört med tidigare.

Mariestad i första matchen

På tisdagskvällen tar Vimmerby emot Mariestad i sin första träningsmatch. Phil Horsky kommer inte att ställa några jättekrav på spelarna då.

– Jag vill först och främst se att vi har ett försvarsspel som fungerar och att vi har koll i positionsspelet. Sen ska vi ta de andra sakerna framöver. Ser jag till de första träningsmatcherna så kommer vi att rulla mycket. Alla kommer att få spela powerplay och visa upp sig.

Har du redan nu en klar tanke på hur femmorna kommer att se ut under säsongen?

– Nej, jag kommer att testa en hel del. De kommer inte att spela tillsammans från början till slutet av säsongen, det kan jag lova redan nu, säger Phil Horsky.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt