Annons:

Med 17 nya spelare tillhör Wahlberg kulturbärarna i VIK: ”Blir en utmaning”

Emil Wahlberg är redo för sin tredje säsong i Västerviks IK. Foto: Ossian Mathiasson

Med 17 nya spelare tillhör Wahlberg kulturbärarna i VIK: ”Blir en utmaning”

17 av spelarna i Västerviks IK är nya för säsongen. Emil Wahlberg, som gör sin tredje säsong i den allsvenska klubben, har därmed förvandlats till en av få kulturbärare.
– Det är väl inte optimalt att få in 17 nya spelare, men jag tycker ändå att det har funkat relativt bra, säger Emil Wahlberg.

Annons:

Åsedasonen Emil Wahlberg är redo för sin tredje allsvenska säsong med Västerviks IK, dit han anlände efter fem år i Vimmerby Hockey.

De två första åren i VIK har varit rena motsatserna. En fantastisk förstasäsong med kval mot SHL följdes upp av en betydligt tyngre, där Västervik tvingades spela i kvalserien för att säkra sin allsvenska existens.

Får visa vägen

Hur det kommer att gå den här säsongen? Ja, det vet nog ingen. Med 17 nya spelare och en försäsong som varit rena berg- och dalbanan är laget svårplacerat.

Hur funkar det med 17 nya spelare i laget?

– Det är väl inte optimalt att få in 17 nya spelare, men jag tycker ändå att det har funkat relativt bra. Det har ju blivit lite så att vi som är kvar har fått gå in och visa vägen litegrann, säger Emil Wahlberg.

Och efter två säsonger i klubben är du helt plötsligt en av kulturbärarna?

– ”PG” (Pierre Gustavsson) och Erik (Gustafsson) är de som varit längst. Jag tror att de tillsammans har elva säsonger i klubben. Det är de två som är den riktiga stommen. Sen är det jag och Frisk (Andreas) som går in på vår tredje säsong så vi får väl räknas med där.

”Tappat otroligt mycket puck”

Försäsongen har kanske inte gett alla de svar VIK-truppen hade hoppats på. Åtminstone inte de sista veckorna. Västervik började bra med fyra raka segrar, men har sedan radat upp fyra förluster mot först division ett-laget Vimmerby och sedan seriekonkurrenterna Karlskrona, Vita Hästen och Pantern.

– Den här trenden började mot Vimmerby. Där var det inte alls bra, de var mycket bättre än oss. Mot Karlskrona tycker jag att vi spelade rätt hyfsat, men förlorade ändå med uddamålet. Sen mot Vita Hästen och Pantern har vi inte kommit upp i nivå, säger Emil Wahlberg.

Vad är det som har hänt sedan början av försäsongen?

– Det har inte hänt så mycket egentligen, förutom att vi spelade mycket bättre i de fyra första matcherna än vad vi gjort i de fyra sista. Vi har tappat otroligt mycket puck och åkt på mycket spelvändningar.

En utmaning

Västervik har inför den här säsongen plockat in fem nordamerikaner, en spelare från Tjeckien och ett antal J20-spelare. Lagbygget har inte imponerat på den så kallade expertisen och många tror att VIK går en mycket tung säsong till mötes.

– Vi siktar på att vara bättre än förra säsongen och då är det topp tolv som gäller. Sen är vi svårtippade och det är förståeligt att vi tippas där vi gör. Vi har en del J20-spelare och ett antal spelare från utlandet som de som tippar inte har sett. Jag har ju tränat och spelat med dem och många av dem ser ruskigt intressanta ut. Helt klart blir det en utmaning för oss att få ihop allt. 

Ingen glamorös premiär

I premiären på fredagskvällen väntar bortamatch mot Almtuna för Västervik.

– Det blir tufft, Almtuna har ett bra lag. Det är inte så glamoröst att åka dit, men det är säkert många lag som inte tycker att det är så glamoröst att komma till Västervik heller, säger Emil Wahlberg.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt