Annons:

VH:s mäktiga facit: Här är laget bäst i landet – ”Handlar om stolthet”

Alexander Anderssons och Anton Carlsson Vimmerby Hockey har presterat ett mycket bra spel i både powerplay och boxplay i inledningen av säsongen. Foto: Linus Johansson

VH:s mäktiga facit: Här är laget bäst i landet – ”Handlar om stolthet”

Vimmerby Hockey har växlat upp och efter vändningen mot Troja/Ljungby är laget nu tvåa i den södra Hockeyettan. VH är dessutom landets bästa lag i boxplay. Men det stannar inte där, nej, Vimmerby är faktiskt bäst i powerplay också.
– I vårt lag är det en stor ära att få spela boxplay, motiverar tränaren Phil Horsky att hans lag har mäktiga 96,30 procent i sitt boxplayspel.

Annons:

Special teams, som powerplay och boxplay kallas, är ofta en nyckel till framgång. Har man som lag problem i de spelformerna är det svårt att nå framgång. Så här långt har Vimmerby Hockey levererat mäktiga siffror i båda spelformerna.

”En stor ära”

I boxplay har Vimmerby smått fantastiska 96,30 procent. Så här långt har det i stort sett varit omöjligt för motståndarna att näta på VH med en man mer på isen. Av de 61 lag som spelar i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan är inget lag, sett till siffrorna, bättre i den spelformen än VH. Närmast bakom Vimmerby hittar vi seriekonkurrenten Kallinge/Ronneby och SHL-laget Djurgården.

Tränaren Phil Horsky skrattar nöjt och svarar sedan på frågan ”varför är ni så framgångsrika i boxplay?”.

– Anledningen är att spelarna gör det bra och att vi scoutar våra motståndare bra. Killarna känner mycket stolthet i att spela boxplay och att hålla nollan. I vårt lag är det en stor ära att få spela boxplay. I slutändan är det ju grabbarnas utförande det handlar om.

Ni är bäst av lagen i division ett, allsvenskan och SHL?

– Det var kul att höra, magiskt. Verkligen imponerande. Men det går inte att tänka för mycket på sådant utan det handlar om att älska processen, säger Phil Horsky.

Kräver mer av powerplayspelet

Men framgångarna stannar faktiskt inte där. Nej, med 40 procents effektivitet i powerplay är Vimmerby Hockey nämligen bäst i den spelformen också.

Så, varför är ni så framgångsrika i powerplay?

– Jag vet inte. Vi tränar bra, skrattar Phil Horsky.

I nästa andetag är det snarare som att han vill göra ett uttalande som gör att laget inte ska sväva i väg allt för mycket.

– Vi är inte där vi vill vara i powerplay, där måste vi bli mycket bättre tycker jag. Statistik är en sak, men vi kan göra det bättre. Killarna kan skapa mycket mer.

Ni gör ändå en hel del mål i powerplay?

– Ja, så är det. Det handlar om passningsspel och spelförståelse. Det handlar inte om att rita på en tavla exakt vad man ska göra utan det handlar om de sakerna och om att ha drivet.

”Jättenöjd med attityden”

Vimmerby kommer från flera starka insatser och har i de två senaste matcherna besegrat Kallinge/Ronneby och Troja/Ljungby på bortais.

– Vi har gjort bra krigarinsatser en tid och jag är jättenöjd med attityden. Killarna går in för det hårt och spelar för varandra. Alla underkastar sig lagets spelidé, det är nyckeln till att nå framgång, säger Phil Horsky.

En sak som sticker ut hittills är att VH, sett till tagna poäng, varit starkare på bortaplan.

– Jag vet inte vad det beror på. Det kanske är så att när vi möter tufft motstånd på bortaplan vet vi att det bara är tillsammans vi kan vinna. Alla ger det lilla extra och är ännu mer osjälviska. Den känslan får jag. Vi spelar bra hemma också, men vi är lite ojämnare där, man vill visa upp sig och det blir längre byten.

Toppmatch på hemmais

På fredagskvällen väntar ett toppmöte i Vimmerby ishall när serietrean Nybro, med samma poäng som VH, kommer på besök.

– Det är ett bra lag, men vi vet att vi kan vinna mot dem. De är skickliga framåt och skapar mycket på spelvändningar. De har många vassa målskyttar så det gäller att vi har bra koll. Jag hoppas också att det blir mycket folk på matchen, vi behöver bra stämning och mycket publik.

Som det ser ut i skrivande stund har VH samtliga spelare tillgängliga, vilket innebär sju backar och 13 forwards.

Fakta

Bäst powerplay i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan:

1) Vimmerby, 40,00% (div. 1)

2) Kallinge/Ronneby, 36,67% (div, 1)

3) Djurgården, 33,33% (SHL)

4) Södertälje, 32,35% (HA)

5) Karlskrona, 32,26% (HA)

6) Nybro, 32,00% (div. 1)

7) Västerås, 31,03% (HA)

8) Oskarshamn, 30,77% (HA)

8) Kalmar, 30,77 (div. 1)

10) Vallentuna, 30,30% (div. 1)

 

Bäst boxplay i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan:

1) Vimmerby, 96,30% (div. 1)

2) Borlänge, 93,75% (div. 1)

3) Oskarshamn, 92,86% (HA)

4) Luleå, 92,31% (SHL)

5) Karlskoga, 91,43% (HA)

6) HV71, 89,66% (SHL)

7) Västerås, 89,29% (HA)

8) AIK, 89,13% (HA)

9) Kallinge/Ronneby, 88,89% (div. 1)

10) Örnsköldsvik, 88,89% (div. 1)

Annons:

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt