Mäktig vändning av VH i derbyt – efter show av Måns Carlsson

Vimmerby Hockey gjorde en magnifik andraperiod och vann till slut med 5-3 mot Nybro. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerby Hockey stod för en mäktig vändning i kvällens länsderby hemma mot Nybro. Vid underläge 1-2 i mitten av matchen vände VH till 4-2 inom loppet av knappt fyra minuter. Till slut blev det seger med 5-3 och Vimmerby plockade därmed tre tunga poäng i toppstriden i den södra Hockeyettan.

Vimmerby fick en mycket tung start på länsderbyt när Johan Järlefelt gav Nybro ledningen efter drygt fem minuters spel. Hemmalaget kom dock tillbaka snabbt och i mitten av perioden kvitterade Martin Pärna till 1-1. Perioden avslutades sedan mycket olyckligt för VH när målvakten Tomas Rydén, för ovanlighetens skull, stod för en tavla och bjöd bortalaget på ett ledningsmål.

Carlsson bjöd på show

Hemmalaget gjorde därefter en magnifik andraperiod där man parkerade i Nybros zon mer eller mindre under hela perioden. Trots flera chanser dröjde det ändå nästan elva minuter in i akten innan kvitteringen kom efter ett mycket fint avslut från Måns Carlsson. Det var starten på rena rama ketchupeffekten för VH. Inte ens tre minuter senare gav Pontus Johansson hemmalaget ledningen. En dryg minut senare bjöd Måns Carlsson på ett härligt nummer när han höll i pucken och serverade Martin Pärna öppet mål fram till 4-2. Sett till hur perioden såg ut var det ett fullt rättvist resultat inför den sista perioden. Ja, faktum är att ledningen kunde varit ännu större. Det största mysteriet måste vara varför Nybros coach Sami Lehtinen inte tog någon timeout.

Nybro tog över

Ett par minuter in i den sista perioden fick gästerna ett jätteläge att kvittera, men Tomas Rydén var med på noterna och såg till att Vimmerby behöll sin tvåmålsledning. Nybro tog över matchen i inledningen av perioden och när 4-3 kom efter sju minuter och 46 sekunder spel kändes det inte på något sätt ologiskt.

Gästerna hade ett rejält övertag i den tredje perioden och en kvittering hängde i luften flera gånger om. VH lyckades dock hålla undan och vann till slut med 5-3 efter att Pelle Ström gjort det sista målet i tom kasse.

Vimmerby Hockey – Nybro IF 5-3 (1-2, 3-0, 1-1)

Första perioden: 0-1 (05.02) Johan Järlefelt (Alex Ek, Linus Olsson), 1-2 (09.52) Martin Pärna (Ludvig Jardeskog, Måns Carlsson), 1-2 (19.39) Alex Ek (Rasmus Johansson, Erik Näslund).

Andra perioden: 2-2 (30.56) Måns Carlsson (Hampus Harlestam, Sebastian Åkesson), 3-2 (33.28) Pontus Johansson, 4-2 (34.48) Martin Pärna (Måns Carlsson, Alexander Andersson).

Tredje perioden: 5-3 (59.32) Pelle Ström (Tomas Rydén), i tom bur.

Publik: 1 005.