Annons:

Han är seriens bästa målvakt: ”Har fått stå och frysa om tårna”

Vimmerby Hockey har imponerat i grundserien, liksom målvakten Jonathan Stålberg. Foto: Linus Johansson

Han är seriens bästa målvakt: ”Har fått stå och frysa om tårna”

Sett till räddningsprocent är Vimmerbys Jonathan Stålberg bäst av alla målvakter i den södra Hockeyettan. Själv hyllar han lagets försvarsspel.
– Det finns nog inget lag som har lika många blockerade skott och som släppt till så få målchanser, säger Jonathan Stålberg.

Annons:

Vimmerby Hockey har två mycket skickliga målvakter i Jonathan Stålberg och Tomas Rydén. Duon bildar ett av de allra vassaste målvaktsparen i hela Hockeyettan.

Det syns också i statistiken. Jonathan Stålbergs 93,16 i räddningsprocent är bäst i hela den södra serien när man räknar in de målvakter som spelat minst 40 procent av sitt lags matchtid. Tvåa är Troja/Ljungbys Anton Svensson (92,94) och trea är Kallinge/Ronnebys Oscar Malm (92,80). Som fyra hittar vi Jonathan Stålbergs kollega i Vimmerby, Tomas Rydén, med en räddningsprocent på 92,10. 

”Bästa försvaret”

Värt att notera är att seriesegrande Vimmerby släppte in minst antal mål i serien, 42 stycken.

– Vi har spelat väldigt tajt och bra och släppt till väldigt lite målchanser överlag, säger Jonathan Stålberg.

Och du har den bästa räddningsprocenten i serien.

– Jag spelar också bakom det bästa försvaret i serien. Det hänger ihop. Titta på Halmstads målvakt i går. Han var bäst i deras lag, men fick ändå släppa sju puckar förbi sig.

Har ni till och med ett för bra försvar så att du och Tomas Rydén får för lite att göra?

– Nästan så, faktiskt, skrattar Jonathan Stålberg. Det har varit några matcher där man har fått stå och frysa om tårna lite. Sen är det ju fantastiskt roligt att vinna och det är ju det man spelar för i slutändan.

”Har ju bevisligen funkat”

Jonathan Stålberg känner också att han själv har utvecklats sedan förra säsongen.

– Jag är ett år äldre och ett år tryggare med situationerna. Sen är jag väl inte den som stressar upp mig i vanliga fall heller, men visst har jag fått lite mer kött på benen.

Stålberg och Tomas Rydén har delat på matcherna i grundserien.

Tror du att det fortsätter så i Allettan?

– Det har ju bevisligen funkat väldigt bra, vi har släppt in under två mål per match. Kollar man på ett individuellt plan är det klart att både Tomas och jag vill stå alla matcher så länge kroppen håller. Sen tror jag att killarna litar på både mig och Tomas.

Hyllar Horsky

I går spelade Vimmerby hem seriesegern i den södra Hockeyettan efter seger med 7-1 hemma mot Halmstad.

Är du förvånad över att ni vann serien?
– Det spekuleras alltid före en säsong. Men jag kände ganska direkt när vi träffade Phil (Horsky, tränare) att han hade koll på grejerna. Vi spelar väldigt smart, varje situation är utarbetad och planerad. Vi vet alltid vad vi ska göra och det är en jäkla trygghet. Sen har alla verkligen tagit steg i sin utveckling. Samtidigt finns det fortfarande saker som vi vill slipa till, säger Jonathan Stålberg.

”Siktar på att ta klivet upp”

Allettan börjar mellan jul och nyår och där tar sig nio av tio lag vidare till fortsatt kvalspel.

– Vi ska se till att skaffa oss en så bra position som möjligt i Allettan. Vi siktar på att ta klivet upp och ska vi göra det måste vi kunna ta alla lag. Vi har alla chanser i världen.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt