Annons:

Modigs har tagit jättekliv i Hockeyallsvenskans succélag: ”Hör hemma på den här nivån”

Markus Modigs har tagit stora kliv i sin utveckling under säsongen. Hans IK Oskarshamn toppar dessutom den hockeyallsvenska tabellen efter 30 omgångar. Foto: Linus Johansson

Modigs har tagit jättekliv i Hockeyallsvenskans succélag: ”Hör hemma på den här nivån”

IK Oskarshamn gör jättesuccé i Hockeyallsvenskan. Mitt i succén hittar vi Vimmerbykillen Markus Modigs.
– Jag vet inte när jag tyckte att det var så här roligt att spela hockey senast. Jag trivs sjukt bra och livet blir ju så mycket enklare när man vinner i stort sett hela tiden, säger Markus Modigs.

Annons:

IK Oskarshamn nämns numera alltid med respekt inför starten av Hockeyallsvenskan. Få trodde dock att laget skulle kunna blanda sig i den absoluta toppstriden i år. Verkligheten har blivit en helt annan. IKO har varit med i toppen sedan starten och 30 matcher in i serien hittar vi Oskarshamn i topp, fyra poäng före tvåan AIK och ytterligare tre poäng före BIK Karlskoga, som är trea.

– Det är klart att det är riktigt kul att det har gått så jäkla bra. Vi har ett starkt och jämnt lag med en bra bredd. Sen känns det som att vi satte vår spelidé ganska bra redan tidigt i serien. Jag tror att det är nyckeln till vår framgång. Alla vet vad det är som krävs och vad de ska göra varje dag, säger Markus Modigs.

Ni hade ett 15-tal nya spelare inför säsongen, hur fick ni ihop det så snabbt?

– I grunden handlar det om att IK Oskarshamn som förening visste hur de ville spela och anställde coach och spelare efter det. Någonstans där i ligger framgångsreceptet. Sen har folk varit bra på att köpa det de ska göra. Dessutom har vi haft målvakter (Christoffer Rifalk och Adam Åhman, reds. anm.) som har spelat helt fantastiskt och vi har varit starka i powerplay och boxplay.

Spelar mer ansvarstagande

26-årige Markus Modigs var ett av nyförvärven inför den här säsongen. Han kom från en urstark säsong med Vimmerby i Hockeyettan där han producerade 53 poäng på 42 matcher. Det går inte säga något annat än att Modigs har tagit stora kliv som hockeyspelare sedan han kom till Oskarshamn.

– Jag har ju en lite annan roll nu och tycker själv att jag har tagit jättestora kliv när det gäller spelet över hela banan, framförallt i spelet utan puck. Jag lägger mycket mer fokus på det nu än vad jag gjorde i till exempel Vimmerby och det var en nyckel för att jag skulle kunna anpassa mig på den här nivån. Här spelar jag ett mer ansvarstagande spel över hela banan och det i sin tur gör att jag kan göra liknande prestationer varje dag. Och sen har poängen börjat trilla in under säsongen också. Sett till helheten har jag blivit en bättre hockeyspelare.

Tre poäng mot Karlskrona

Modigs har gjort mer poäng under den andra halvan av säsongen så här långt och står bokförd för 13 poäng på 29 matcher. När Oskarshamn 7-0-besegrade Karlskrona i den senaste matchen svarade Vimmerbykillen för två mål och en assist.

Att Markus Modigs njuter av hockeylivet går inte att ta miste på.

– Jag tycker att jag hör hemma på den här nivån och det är skitkul att komma till hallen varje dag och träna för att försöka bli bättre.

Hur svårt var det till en början att gå från en roll där du vräkt in poäng i Hockeyettan till en annan roll ett kliv uppåt i seriesystemet?

– Det kan väl vara en lite svår omställning, men jag hade inte räknat med att göra 50 pinnar här i år. Samtidigt vill jag ju gärna vara med och bidra eftersom det är en sådan spelare jag är i grund och botten. Det handlar lite om att vara klar över kravbilden, vad förväntas av en och vad förväntar man sig av sig själv. Har man orealistiska förväntningar på sig själv är det svårt att leva upp till dem, men det tycker jag inte att jag har haft. Sen har jag varit noga med att skilja på prestation och resultat. I Vimmerby kunde jag ibland spela ganska dåligt och ändå göra mycket poäng. Här har jag istället spelat en bättre ishockey, men inte fått med mig poäng hela tiden, säger Markus Modigs.

Bra koll på Vimmerby

Även om Markus Modigs inte längre spelar i moderklubben Vimmerby har han fortfarande bra koll på laget.

– Jag kollar hur det går för dem hela tiden och har mycket kontakt med flera spelare i laget, vi diskuterar efter nästan varje match.

Hinner du se mycket av deras matcher?

– Det blir inte så mycket matcher utan det är mer att jag tittar på statistiken. Sen har jag varit uppe och tittat på en del träningar och även några matcher. Jag har koll på vilka alla är och hur de spelar. Jag var väldigt nyfiken på vilken typ av hockey Phil (Horsky, VH-tränare) ville spela. Resultatmässigt har de gjort det över mina förväntningar. Jag trodde att det skulle vara ett starkt kollektiv, men kanske inte att det skulle gå så bra som det har gjort.

Kan göra jätteryck

IK Oskarshamn har nu ett kort juluppehåll innan serietrean BIK Karlskoga väntar på bortaplan på annandag jul. Seger där och IKO kommer att ha tio poäng ned till tredjeplatsen.

Markus Modigs tror att hans lag kommer stanna kvar högt upp i tabellen.

– Föreningen har en hög målsättning och vi har spelat bra mot de bra lagen. Jag ser ingen anledning till att vi inte ska vara kvar i toppen, men det krävs att vi lägger ned samma jobb varje dag, säger Markus Modigs.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt