Annons:

Seriens kanske svåraste match för seriesuveränen VH

Vimmerby Hockeys tränare Phil Horsky har att se fram emot en tuff bortamatch mot Hanhals på onsdagen. Foto: Ossian Mathiasson

Seriens kanske svåraste match för seriesuveränen VH

Nio segrar på nio matcher. Det är svårt att klaga på Vimmerby Hockeys första halva av Hockeyettan Södra vår. Men på onsdag kväll väntar den kanske svåraste matchen i serien för den suveräna serieledaren.

Annons:

Efter 5-3 borta mot tabelltvåan Kalmar i söndags fick VH-spelarna ledigt på måndagen. På tisdagen var det träning igen och på onsdagen väntar den tredje bortamatchen i rad – tabelltrean Hanhals i Kungsbacka.

– Hanhals är ett jättebra, skridskostarkt och svårspelat lag. Det är inte enkelt att scouta dem eftersom de inte spelar så mycket utifrån system, utan mest kör, berömmer Vimmerbys tränare Phil Horsky.

"Hjälper mig inte som tränare" 

Med nio omgångar kvar att spela leder Vimmerby Hockey vårserien med hela tio poäng, och det vill mycket till för att laget ska missa den enda platsen som ger spel i playoff till den allsvenska kvalserien.

– Jag kollar inte på tabellen, det hjälper mig ingenting i mitt jobb som tränare. För oss är det bara nästa match som gäller – grabbarna är hungriga inför den och vi får aldrig slappna av, säger Horsky.

– Bortamatchen mot Tyringe var möjligtvis ett undantag. Vi har inga problem med förberedelserna och gör alltid ett bra jobb. Samtidigt är vi inte mer än människor, och människor är bekväma av naturen. Men jag känner spelarna och deras attityd, så det kommer inte vara några som helst problem i fortsättningen.

Hur förklarar du förändringen från en stundtals knackig grundserie, till nio raka segrar nu?

 – Det har varit täta matcher, men vi har hittat ett sätt att vinna dem – även när inte spelet fungerat till fullo. Vi har en trygghet i laget, och när vi har dåliga faser faller vi inte ihop, säger Phil Horsky.

– Vi har en trygghet i försvarsspel, boxspel och målvaktsspel, vilket ger hela laget massor med självförtroende. Strukturen finns där, vi spelar smart, väntar till chanserna kommer och har utvecklat vår offensiv.

 Och sedan har du fått in några nya spelare i laget. Hur ser du på deras betydelse?

– Kristoff Kontos har pondus. Han är bra med puck, är en ledare på isen och har lyft Niklas Salo.

– Nils Rygaard är otroligt bra i boxplay, åker mycket skridskor, har mängder med energi och är framför allt en jättebra kille. Han var en av våra bästa i matchen mot Kalmar.

– Backen Wilmer Lindblad var precis vad vi behövde ha in i laget. En skicklig och offensvi back med bra skridskoåkning och bra passningsspel. Han vill verkligen något med sin hockey, och valde att komma hit bland annat för att förbättra sitt försvarsspel, säger Phil Horsky.

"Mycket som vi kommer förbättra" 

Vimmerby har som sagt tio poängs försprång till Kalmar. Laget har tagit 31 poäng på de nio första matcherna, och om Kalmar går fullt under den andra halvan måste Vimmerby skrapa ihop 18 poäng på sina sista nio matcher.

Visst är utgångsläget gott, och VH ha stundtals imponerat i vårserien, men coach Horsky tycker att det finns mer att kräma ut ur laget.

– Ja, det finns fortfarande mycket som vi kommer förbättra. Skillnaden nu, jämfört med för några månader sedan, är att det mer handlar om att skruva lite här och lite där. Vi har en helt annan grund att stå på, vi förhandlar inte om saker som förberedelser eller det defensiva ansvaret, och vi ställer krav på varandra.

– Sedan ska man vara medveten om att vi nu möter helt andra motståndare – det är bara desperata lag, som sätter hård press. Då måste vi kunna anpassa oss och spela lite säkrare och enklare. Så allt är inte perfekt – och det är ju tur det…

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt