Annons:

Horsky hyllade laget efter seriesegern:

Phil Horsky hyllade lagets insats i fortsättningsserien efter att förstaplatsen säkrats.

Horsky hyllade laget efter seriesegern: "Folk vet inte hur svårt det är"

Vimmerby Hockey har tagit bakvägen till playoff. Efter 4-1-segern borta mot Hanhals har VH säkrat seriesegern i fortsättningsserien.
– Ni vet inte hur svårt det är att vinna den här serien, säger tränaren Phil Horsky.

Annons:

Ända sedan uppflyttningen till division 1 i början av 2010-talet har Vimmerby Hockey prenumererat på en plats i Allettan. Den här säsongen tog den finfina sviten slut.

Vimmerby fick en mycket trög start på säsongen, sparkade tränaren Peter Nordström och tog hem fjolårets succécoach Phil Horsky. Men inte ens han kunde rädda laget till Allettan.

För första gången någonsin fick Vimmerby spela i den mindre glamorösa fortsättningsserien. Men redan med två omgångar kvar att spela är laget klart för playoff. Vimmerby har imponerat och efter 4-1-segern mot Hanhals finns inte längre någon risk att man ska missa playoffplatsen.

– Det här har inte varit lätt. Vi började på tredjeplatsen och det är så tufft att spela i vårserien, det är så tufft att vinna den. Vi har gjort det jättebra. Jag jämför med ifjol och det är svårt att spela i vårserien. Jag tror att ni och folk kanske undervärderar motståndet lite grann. Ni vet inte hur svårt det är. Man möter desperata lag hela tiden som vill undvika kval. Det är tufft att vinna den här serien, säger VH-tränaren Phil Horsky.

Han gillar vad han har fått se av sitt lag efter jul. 

– Killarna har visat så bra attityd under flera månader, det är en helt annan hockey än i Allettan och grabbarna har verkligen utvecklats, både individuellt och som lag. Vi har svetsats ihop som lag och gått igenom mycket. Det kan bli mycket värt i ett slutspel, vi har ingenting att förlora. 

Vad är det som har hänt med laget sedan du tog över?

– Jag kan inte säga något om det som var innan. Men det gäller att hitta tydliga ramverk, vi ska kreativa men mycket handlar om försvarsspelet. Det hårda jobbet och strukturen utan puck är saker vi inte kan förhandla bort. Det finns inga ursäkter till att vara dåligt förberedd. Förberedelser är allt och grabbarna har köpt det. När vi gör det är vi tuffa att möta och vi är med i matcherna även om vi har en dålig. Vi har hittat en identitet kan man säga. 

Blek figur i första

Själva matchen, då? Vimmerby gjorde en blek figur i den första perioden och det fick spelarna höra efter den första perioden. 

– Jag utmanade grabbarna efter första perioden. Den var okej, men grejen var att jag såg dåliga vanor. Jag utmanade grabbarna och sa att vi kan inte spela så här. Vi måste bestämma oss, hur vi vill uppträda och hur vi vill spela. Det går inte att jämföra första med andra perioden.

I den andra såg VH ut som ett nytt lag och var överlägset sitt motstånd från Kungsbacka. Vimmerby gjorde tre mål och hade en komfortabel 3-1-ledning inför den avslutande akten.

– Svaret av grabbarna var jättebra. Det var bra vanor, vi spelade som vi sa att vi vill spela, det var inget fusk i närkamperna. Hanhals är ett bra hockeylag, de har framför allt bra fart och fuskar man blir det inte bra. Det var inte roligt att spela och det var inte roligt att titta på i den första perioden. Men det var kul att se hur vi svarade. 

Hyllar Semjonov

Vimmerby dödade sedan matchen i den tredje perioden och när Jakob Karlsson sköt 4-1 med några minuter kvar var saken avgjord. VH vinner fortsättningsserien. Nu återstår två matcher innan det blir fullt fokus på playoffspelet.

– Man kan inte bara trycka på någon knapp och ändra fokus helt. Vi kommer förbereda oss väl inför varje match, men jag kommer kanske inte coacha lika hårt vissa killar. Vi kommer coacha för att vinna, men vi kommer nog dela upp istiden lite mer sen. Vi vill fortsätta utveckla vårt spel. 

Ser du en möjlighet för det här laget att ta sig lika långt som ifjol?

– Absolut. I bäst av tre-serier kan allt hända. Vi är ett tajt gäng med mycket struktur. Vi har första hemma och det ser jag som en fördel. Vi kan utmana alla lag i en bäst av tre-serie. Det är ingen press på oss.

Tror du att ni väljs tidigt eller kommer man dra sig för att välja er?

– Det spelar ingen roll för mig. De kan välja oss tidigt, de kan välja oss sent. Det spelar ingen roll.

Phil Horsky ville hylla en spelare som Roman Semjonov efter segern.

– Han kanske inte poängmässigt har haft en framgångsrik vårserie, men spelmässigt har han utvecklats enormt. I dag täckte han två skott, han backcheckar och jobbar stenhårt för laget. Han gör rätt saker hela tiden och har utvecklats enormt över hela banan. Det ser de andra också. Det är inte bara poängen som räknas. Man måste göra de sakerna för att vinna.

Fakta

Poäng VH: Mattias Wigley (2+0), Jakob Karlsson (1+1), Nils Rygaard (1+0), Roman Semjonov (0+1), Niklas Salo (0+1), Anton Carlsson (0+1), Oscar Gustavsson (0+1), Oskar Carlsson (0+1). 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt