Annons:

VH-spelarna drillas stenhårt - tränar tio pass i veckan

Jonas Engback, till höger, under ett besök i Vimmerby för några dagar sedan. På bilden ses också VH:s sportchef Daniel Stolt och nyförvärvet från Östersund, Kalle Johansson. Foto: Privat

VH-spelarna drillas stenhårt - tränar tio pass i veckan

Vimmerby Hockey bedriver gemensam försäsongsträning - i Stockholm. – Vi kör mest explosivitet och snabbhet när vi träffas. Totalt tränar killarna 8-10 pass i veckan, säger fystränaren Jonas Engback.

Annons:

VH har värvat starkt inför kommande säsong och nämns som ett tänkbart topplag i den södra Hockeyettan. Det största bekymret i nuläget är att spelarna är utspridda över hela landet, vilket gör det omöjligt att bedriva en gemensam försäsong.

Fystränare i flera klubbar

Ja, förutom i Stockholm då. Där drillas Jesper Kokkonen, Hampus Harlestam, Robin Kokkonen, Razmuz Waxin-Engback, Mattias Wigley, Hampus Berg och från och med i dag också Dennis Fröland stenhårt. Den som håller i trådarna är Jonas Engback.

– Jag har själv sysslat med styrketräning i 31 år och har varit i ett gäng olika klubbar som fystränare. Jag har tränat hockeyspelare, innebandyspelare, simmare och någon fotbollsspelare också, säger Jonas Engback.

Erbjöd sin hjälp

Numera finns det också en koppling mellan Jonas Engback och Vimmerby Hockey, då hans son Razmuz Waxin-Engback kommer att spela i VH kommande säsong.

– Det började med att Jeff (Hällegard, VH-tränare) skrev till mig och frågade om Razmuz hockeyframtid. Jag visste att Jeffs påskrift för Vimmerby skulle ha påverkan på Razmuz. Redan då pratade vi löst om det och jag sa att jag kunde hjälpa Jeff med träningen för Vimmerbys spelare som bor i Stockholm, säger Jonas Engback.

”När jag är med blir de trötta”

På den vägen är det. I snart två månader har Engback bedrivit träning med Vimmerbys Stockholmsbaserade spelare.

– Två gånger i veckan träffas vi och tränar gemensamt. Sedan har jag gjort scheman till varje individ som de ska följa under de dagar vi inte träffas. Utöver de gemensamma passen tränar de ytterligare 6-8 pass i veckan. Jag kan ju inte säga hur tufft de tränar själva, men när jag är med blir de trötta, det kan jag lova.

Vad ligger tyngdpunkten på i träningen?

– När vi träffas kör vi mest explosivitet och snabbhet. Det blir också lite styrketräning och teknik. Det är viktigt att lyfta rätt för att få optimal ishockeyfysik.

Kokkonen imponerar

Jonas Engback gillar vad han sett så här långt.

– Jag är positivt överraskad, killarna har varit jätteduktiga. Den fysiska statusen på dem är bra. Jag har mycket kontakter och har bland annat pratat med Tyresö Royal Crowns (amerikansk fotboll) tränare och många av våra killar är snabbare över tio och 30 meter än vad deras spelare är.

Vem har imponerat mest på dig?

– Jämfört med vad jag trodde så har Jesper Kokkonen levererat mer. Han är väldigt fokuserad, jag är imponerad av hur seriös han är. Han kommer vara otroligt jobbig att möta i vinter. De som är starkast i förhållande till sin storlek är Hampus (Harlestam) och Razmuz (Waxin-Engback). Men alla jobbar på jättebra. Standarden är bra, killarna är väldigt jämna, säger Jonas Engback.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt