VH TAPPADE ALLT – DALEN SVARADE FÖR JÄTTEVÄNDNING

Vimmerby Hockey tappade 2–0 till 2–4 i tredje perioden hemma mot Dalen. Foto: Ossian Mathiasson

Stabil 2–0-ledning efter två perioder. När matchen var över stod Vimmerby Hockey utan poäng. HC Dalen vände 0–2 till 4–2 i tredje perioden.

Vimmerby har svarat för lysande första perioder mot såväl Skövde och Mariestad och lett med 1–0 efter 20 minuter i båda matcherna för att sedan vinna efter dramatik i slutet av matchen.

Mönstret gick verkligen att känna igen i kvällens hemmamatch mot HC Dalen – men denna gång blev det noll poäng.

Vimmerby Hockey gjorde i första perioden sin bästa period för säsongen och tog helt rättvist ledningen med 1–0 efter drygt tre minuters spel. En VH-back avlossade ett skott från blålinjen som Dalen-keepern Oscar Malm släppte retur på och Mattias Wigley fullföljde och stötte in ledningsmålet från nära håll.

Vimmerby fortsatte att skapa gott om kvalificerade målchanser och borde sett till antalet målchanser ha lett med minst 3–0. Hemmalaget har gjort sig kända för att inleda matcherna med hög intensitet.

Nyman målskytt i VH:s tredje powerplay

I upptakten av andra perioden blev VH-målvakten Tomas Rydén liggande på isen och vred sig i plågor en stund innan han reste upp sig och kunde fullfölja matchen.

Vimmerby fick därefter chansen i tre numerära överlägen och hade i de två första powerplay-spelen svårt att etablera tryck.

Det var i VH:s tredje powerplay som 2–0-målet kom när Jonas Nyman klev in från kanten och sköt sitt första Allettan-mål.

Dalen jobbade sig sakta men säkert in i matchen och jämnade ut spelet efter att ha varit helt utspelade i första akten. Norrahammarsgänget fick chansen i powerplay i början av tredje perioden när Josh Brittain åkte ut två minuter för slashing. Då presenterade sig HV71-ikonen Martin Thörnberg när han dunkade upp 2–1-reduceringen i nättaket med ett hårt slagskott.

Tappade allt i slutskedet

Dalen hade flera kvalificerade chanser till att fixa 2–2 i slutskedet av matchen och utdelningen skulle komma. Värt att notera är att VH hade två högkaratiga chanser till att sticka ifrån till 3–1.

Anton Johansson kvitterade till 2–2 efter 58.28, Johan Malmborg fullbordade vändningen med sitt 3–2 31 sekunder senare.

VH begärde timeout och tog ut målvakten Tomas Rydén efter Dalens vändning och fick se gästerna sätta 4–2 i tom bur.

Vimmerby–Dalen 2–4 (1–0, 1–0, 0–4)

Första perioden: 1–0 (3.10) Mattias Wigley (Pelle Ström, Christian Lindberg)

Andra perioden: 2–0 (29.37) Jonas Nyman (Sebastian Vidmar, Jakob Karlsson) i spel fem mot fyra

Tredje perioden: 2–1 (43.05) Martin Thörnberg (Oscar Josefsson, Henrik Neubauer) i spel fem mot fyra, 2–2 (58.28) Anton Johansson (Oscar Josefsson), 2–3 (58.59) Johan Malmborg (Christoffer Persson), 2–4 (59.29) Adam Hirsch (Johan Malmborg) i tom bur

Skott: 27–34 (16–8, 6–10, 5–16)

Utvisningar, VH: 2x2 min, Dalen: 8x2 min