Annons:

16-årige Sven står inför sitt livs utmaning:

Sven Höglander gör sig redo för sin debut i enduroklassikern Novemberkåsan. Foto: Linus Lod / Privat

16-årige Sven står inför sitt livs utmaning: "Det är rätt mysigt"

Sven Höglander, 16, har kört en hel del enduro i sitt liv. På lördag väntar den hittills största utmaningen när Novemberkåsan körs i hemmaskogarna runt Vimmerby.
– Jag är väldigt taggad, men samtidigt lite nervös också. Att komma i mål är det stora målet, säger Sven Höglander.

Annons:

Det körs många endurotävlingar i Sverige under ett år. Ingen är dock lika tuff och mytomspunnen som Novemberkåsan. Det första varvet, som körs på dagtid, kan närmast ses som en riktigt tuff uppvärmning. Det är först därefter, på kvällen och natten, i mörkret, som helvetet börjar på riktigt. Det är då förarna faller ifrån en efter en. Kommer fler än 100 av de 180 startande i mål kommer tävlingen i det närmaste att ses som misslyckad. Då har den helt enkelt varit för snäll för förarna.

En som gör sin första Kåsa-start på lördag är den 16-årige Djursdalakillen Sven Höglander.

– Jag har faktiskt varit ute idag på morgonen och testat lite. Det är mycket att hålla reda på nu. Jag ska ut ikväll också och testa det sista med lamporna, det blir väldigt viktigt att se bra i och med att man ska köra så länge i mörker, säger Sven Höglander när vi pratar med honom på söndagsförmiddagen.

Tränat längre pass

Att köra Novemberkåsan, och dessutom på hemmaplan i skogarna runt Vimmerby, blir något helt annat än vad han är van vid sedan tidigare.

– Skillnaden med till exempel USM är ju att man ska köra så pass mycket längre nu och dessutom i mörker. Det kommer att vara mycket blötare och tuffare än vad jag är van vid.

Sven Höglander kommer från en säsong med blandade resultat.

– Det har gått lite halvknackigt, men ändå rullat på. Jag har inte kunnat köra hela USM-säsongen på grund av skador, men jag kom igång bra på hösten så jag känner mig redo.

Har du tränat mer än du brukar göra inför Kåsan?

– Det skulle jag säga. Framförallt har jag kört längre pass och även på kvällarna för att få känslan av att köra i mörker.

Tänka positivt

Just själva mörkerkörningen är inget som bekymrar Kåsa-debutanten, som tävlar för Djursdala SK, särskilt mycket.

– Jag trivs bra i mörker. Jag tycker att det är rätt mysigt så det ska nog gå bra.

Målsättningen inför tävlingen är given:

– Att komma i mål är det stora målet. Det gäller att tänka positivt, ge allt hela tiden och inte ge upp. Jag har fått väldigt många tips inför tävlingen och en viktig sak är att klä på sig ordentligt så att man inte börjar frysa, säger Sven Höglander.

Vad är nyckeln för att klara din första Novemberkåsa?

– Att köra så att jag hela tiden har kontroll, inte för fort, men ändå med bra fart hela tiden. Jag vill känna att det rullar på hela tiden.

Hoppas på stort stöd

Djursdalakillen lär ändå få räkna med att det kommer perioder under tävlingen då känslan att ge upp kommer krypandes. Då hoppas han att hemmapubliken lyfter honom till stordåd.

– Det ska bli riktigt fränt, jag är riktigt laddad på att köra hemma i skogarna. Jag tror att det blir ett riktigt bra publikstöd. Jag har också ett bra startnummer där jag går ut tidigt, säger Sven Höglander.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt