Annons:

Efter skadeeländet: Blom kör Novemberkåsan – ”Siktar väldigt högt”

Oscar Blom är redo för Novemberkåsan på hemmaplan efter en lång rehabilitering. Foto: Ossian Mathiasson

Efter skadeeländet: Blom kör Novemberkåsan – ”Siktar väldigt högt”

Om en månad avgörs Novemberkåsan i skogarna runt Vimmerby. Tävlingen innebär comeback för den hårt skadedrabbade Vimmerbykillen Oscar Blom.
– Jag siktar högt, kanske för högt. Men jag vet att jag är stark och väldigt förberedd, säger Oscar Blom.

Annons:

Oscar Blom är en av många hemmaförare som kommer att köra klassiska Novemberkåsan i skogarna runt Vimmerby den 1-2 december.

Den 21-årige Vimmerbykillen har som bekant några tuffa år bakom sig. Knäproblemen började sommaren 2016 och har förstört tre säsonger. Den senaste operationen gjorde Oscar Blom i slutet av januari i år.

– Då fick jag ett nytt främre och bakre korsband i vänsterknät. Allt känns bra och rehaben har fungerat. Jag var hos min sjukgymnast i går och fick då klartecken till 100 procent att jag kan köra Kåsan. Det känns skönt och är något jag kan lita på. Att jag fått höra att det är okej är bra psykiskt, då vågar jag lite mer. Jag känner ju själv att det svarat bra på träningen och att det inte är något glapp i knät, säger Oscar Blom.

Slog i huvudet

Sex månader efter den senaste operationen kunde han så smått börja köra motorcykel igen.

– Då kunde jag börja rulla lite igen, men inte köra fullt. Jag gjorde faktiskt en tävling för ett par månader sedan, men det var mest för att testa lite. Jag började med dåliga tider, men på slutet var jag uppe där jag ska vara.

Blom förbereder sig nu som bäst för Novemberkåsan. De förberedelserna fick sig ytterligare en smäll för någon månad sedan.

– Jag slog i huvudet under en träning och åkte på en lättare hjärnskakning. Jag blev lite rädd där och efter det har det inte gått lika bra. Men på slutet känner jag att jag börjat hitta formen igen. Bland annat har jag tränat mycket fys och den fysiska formen är bättre än någonsin.

”Haft Kåsan i huvudet i ett år”

Att Novemberkåsan körs i Vimmerby har förstås varit en drivkraft under rehabträningen.

– Målet sedan det stod klart att vi skulle få tävlingen till Vimmerby har ju varit att köra. Jag har haft Kåsan i huvudet i ett år, säger Oscar Blom.

Hur går tankarna inför tävlingen?

– Jag känner mig så pass förberedd att jag nästan kan få ut min fulla kapacitet. Jag har kommit i mål i Novemberkåsan två gånger och visst vill jag göra det igen, men jag kan inte bara ha det som mål. Jag siktar högt, kanske för högt. Men jag vet att jag är stark och väldigt förberedd. Jag vill såklart vara med högt upp i juniorklassen, men det är totalen jag siktar in mig på. 

Andra planer

Hur hans framtid som enduroförare ser ut vet inte Oscar Blom i nuläget.

– Jag har faktiskt inte bestämt något än och tror att det kan bli så att jag har lite andra planer till nästa år. Jag kommer köra hoj på något sätt, men jag tror inte att jag kommer att satsa på SM i enduro, säger Oscar Blom.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt