Annons:

  • Succé för Bjerkert i debuten i Portugal – ”En helt ny värld som öppnar sig”

    Calle Bjerkert imponerade i sin debut i portugisiska mästerskapen i rally raid. Foto: Magnus Frodig

  • Succé för Bjerkert i debuten i Portugal – ”En helt ny värld som öppnar sig”

    Calle Bjerkert slutade nia och femma i sin debut. Foto: Magnus Frodig

  • Succé för Bjerkert i debuten i Portugal – ”En helt ny värld som öppnar sig”

    Vackra vyer väntade för förarna. Foto: Magnus Frodig

  • Succé för Bjerkert i debuten i Portugal – ”En helt ny värld som öppnar sig”

    En så kallad "road book". Foto: Magnus Frodig

Succé för Bjerkert i debuten i Portugal – ”En helt ny värld som öppnar sig”

Den gångna helgen körde Calle Bjerkert den näst sista deltävlingen i portugisiska mästerskapet i rally raid. Det slutade med en femte- och en niondeplats.
– Flera har sagt att de ser potential i mig att bli en toppåkare, säger Calle Bjerkert.

Annons:

Calle Bjerkert har varit en mycket skicklig enduroåkare i många år. Nu kan han vara på väg att ta nästa steg i karriären. Den gångna helgen körde han det portugisiska mästerskapet i rally raid.

Han körde förvisso tävlingen med en endurocykel, men i övrigt var det mycket som inte var sig likt mot vad Bjerkert är van vid.

– Det har varit väldigt spännande och det är ju en helt ny värld som öppnar sig. Det är två hjul och ett styre, men i övrigt är det mycket som skiljer sig, säger Calle Bjerkert.

Åker efter en road book

Från enduron är han såklart van vid att köra på stigar i skogen – och att ha banan pilad. Så fungerar det inte i rally raid.

– Här är det inte uppilat utan man åker efter en road book. Det är väldigt mycket att hålla reda på och en tävlingssträcka kan också innebära att man åker i ett tätbebyggt område. Då måste man också se till att hålla hastighetsbegränsningen, annars får man strafftid.

Calle Bjerkert var i Portugal för en månad sedan för att testa att köra efter en road book, men då var det inte skarpt läge.

– Det kändes bra när jag var nere och testade och då ville jag ta nästa steg och det var att köra en tävling i mästerskapet.

Positiv till satsning

Under den första tävlingsdagen slutade Bjerkert nia.

– Jag låg fyra i början, men sen körde jag bort mig på ett ställe. På vissa sträckor fick man bara åka efter kompass och det hade jag inte koll på så då blev det att jag åkte efter eget tycke och smak. Det var svårt, det blev att jag virrade omkring lite.

Under den andra tävlingsdagen höjde han sig och slutade på en imponerande femteplats.

– Det var riktigt kul att köra och förstås roligt att få resultat också. Flera har sagt att de ser potential i mig att bli en toppåkare.

Är rally raid något du kommer satsa på i framtiden?

– Ja, jag vet inte, men det känns så. Många pusselbitar måste på plats, men jag måste säga att hittills har det bara varit positivt. Sen måste man upp i helt andra pengar för att kunna köra stora rallyn.

Förberedelser inför Kåsan

Närmast får Calle Bjerkert fortsätta förberedelserna inför Novemberkåsan på hemmaplan i Vimmerby.

– Jag har kört mycket hoj och nu går jag in i mer av ett finlirsläge inför Kåsan. Jag ska köra en del i mörker och se till att få rätt inställningar på cykeln. Jag ser fram emot tävlingen otroligt mycket, det ska bli jättekul att få åka på hemmaplan, säger Calle Bjerkert.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt