Annons:

VM-arrangören i speedway vägrar ta bort lättklädda grid girls

Publiken får inte bara se speedwayförare på banan under en Grand Prix-tävling utan också så kallade grid girls. Foto: Linus Johansson

VM-arrangören i speedway vägrar ta bort lättklädda grid girls

Norrtälje kommun tycker att så kallade grid girls, som används i speedwayens GP-serie, befäster en förlegad kvinnosyn. Men arrangören kommer inte att plocka bort dem.
– Genom att ta bort flickorna skulle man ta bort en del av kvinnors rättigheter, säger VM-seriens vice ordförande Torben Olsen till Dagens Nyheter.

Annons:

Arrangören av GP-serien i speedway har i många år använt sig av så kallade grid girls, lättklädda kvinnor som bland annat visar vilken bana förarna ska stå på.

Kommande sommar körs en VM-tävling för första gången i Hallstavik. Kommunstyrelsen i Norrtälje har skrivit ett brev till VM-arrangören där de påpekar att grid girls befäster en förlegad kvinnosyn. Kommunen vill inte att arrangören ska använda sig av lättklädda kvinnor vid starten när GP-serien rullar in i Hallstavik.

”Populära bland våra fans”

Det verkar dock vara uteslutet, då arrangören har en helt annan åsikt i frågan.

– Genom att ta bort flickorna skulle man ta bort en del av kvinnors rättigheter, för man skulle inte tillåta dem att vara en del av arrangemanget, säger Torben Olsen, vice ordförande för VM-serien, till Dagens Nyheter.

Att fenomenet skulle befästa en förlegad kvinnosyn håller Torben Olsen inte alls med om.

– De är väldigt populära bland våra fans. Men vi är väldigt medvetna om att det kan finnas enskilda åsikter där man läser sättet som flickorna framställs på ett annat sätt än vi vill framställa dem på. Flickorna har en funktion, de är inte där för sitt utseende eller någonting sådant, säger han.

Även Målilla och G&B Arena står som värd för en GP-tävling under 2018.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt