Annons:

Filip från Mariannelund kan bli Sveriges nästa stjärna: ”Har höga krav på mig själv”

Filip Hjelmland satsar stenhårt för att ta ytterligare kliv i sin speedwaykarriär den här säsongen. Foto: Linus Johansson

Filip från Mariannelund kan bli Sveriges nästa stjärna: ”Har höga krav på mig själv”

Mariannelund är knappast känt för speedway. Kanske kan Filip Hjelmland ändra på det. 19-åringen är en av Sveriges absolut största talanger.
– Jag har höga krav på mig själv, säger Filip Hjelmland, som kommer att representera Vetlanda Speedway i den svenska Elitserien.

Annons:

Som ungdomsförare tillhörde Filip Hjelmland Målillaklubben Dackarna. Men i samband med gymnasietiden blev det ett klubbyte och sedan dess har han representerat Vetlanda.

– När jag började gymnasiet i Eksjö och hade idrott på schemat var det Vetlanda som gällde. Jag ser Målilla som mitt andra hem också, men jag behövde titta på vad som passade mig bäst och funkade praktiskt, säger Filip Hjelmland.

Kontrakt i Polen

Förra säsongen tog Filip Hjelmland ett rejält kliv i sin utveckling och under den andra halvan av säsongen gjorde han flera starka insatser i Elitserien.

– Det var kul och det kändes bra att göra resultat och visa vad jag vill med min speedway. För mig handlar det om att hela tiden ta kliv och bli så bra som möjligt. Nu är det ett nytt år med nya möjligheter och jag har mycket att lära.

För Filip Hjelmland blir 2018 ett hektiskt år då han även har kontrakt med klubbar i de polska och danska högstaligorna.

– Det blir mycket nytt för mig och det gäller att jobba för att komma in i det. Det är en helt annan kultur och tradition i Polen. När jag fick möjligheten var det inte mycket att tveka på. Det är svårt att komma in i Polen så när chansen väl kommer får man inte vara rädd att ta den, säger Filip Hjelmland.

Grunden i Mariannelund

I Polen tillhör Mariannelundskillen toppklubben Stal Gorzow. Den gångna helgen åkte han ned till Polen – men fick inte köra något.

– För min del var det mest en introduktion för att se hur allt fungerar. Jag tar det steg för steg och det finns en plan för mig i Gorzow. Jag ska åka ned dit på torsdag igen för att träna. För mig handlar det här året mycket om att bygga en grund för framtiden, säger Filip Hjelmland.

En stor del i en lyckad satsning handlar också om att bygga ett fungerande team.

– Grunden har jag hemma i Mariannelund och sen har jag garage på de ställen jag kör. Det är en liten cirkus jag försöker bygga ihop inför framtiden. Det är också ett steg i min utveckling. Det är en lång väg att gå, men resan har börjat, säger Filip Hjelmland.

”Väldigt stabilt lag”

När det gäller Vetlanda Speedway så tror Hjelmland på betydligt fler åktillfällen än förra säsongen.

– Det känns positivt och bra i laget och med de tankar och värderingar som finns i ledningen. De tror på mig och det behövs för att jag ska kunna bygga en trygghet.

Vad tror du om Vetlandas chanser i år?

– Om vi får ihop det kan det bli riktigt bra, då kan vi vara med hela vägen. Det känns som att vi har ett väldigt stabilt lag.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt