Annons:

Karlsson om att leda rivalen:

Mikael Karlsson ska leda Vetlanda Speedway nästa säsong. Foto: Linus Johansson

Karlsson om att leda rivalen: "Tröttnat på allt snack"

Mikael Karlsson är en klubbikon i Dackarna. Den här säsongen har han tagit över Vetlanda Speedway – den stora rivalen.
– Har varit mycket snack om fel klubbmärke. Man tröttnar lite på det, säger han.

Annons:

Vissa höjde nog på ögonbrynen när nyheten briserade att Mikael Karlsson skulle bli ny lagledare för Vetlanda Speedway. Anledningen är förstås att han är starkt förknippad med både Målilla och Dackarna. 

– Det har faktiskt känts väldigt bra. Nu har vi haft flera möten och tävlingar, så jag känner att jag börjar bli varm i kläderna. Jag har lärt känna förarna och klubben och allt känns positivt, säger Mikael Karlsson.

Han har blivit mer positivt bemött i Vetlanda än han hade trott. Han vill inte säga att han var rädd för något annat, men medger att det funnits tankar i hans huvud.

– Jag hade en känsla av att folk skulle vara mer tveksamma, att de skulle sätta en på prov. Det känns väldigt positivt och det är skönt att det har kommit igång. Jag känner mig väldigt välkommen av både funktionärer och förare.

Dock tycker han att det har snackats lite för mycket.

– Det är många som säger fel klubbmärke, det har blivit lite för mycket. 

I Målilla?

– Det är mest på skoj, men man tröttnar på det. 

Hur ser du på rivaliteten?

– Nu blir det ju på riktigt och rivaliteten finns verkligen när matcherna blir av. Annars är vi två klubbar som är ganska duktiga på att samarbeta med marknadsföring och så vidare inför derbyna. Men resultatmässigt finns en rivalitet. 

Bygger nytt

Inledningsvis var Mikael Karlsson mycket besviken över att inte bli kvar i Dackarna som lagledare. Nu har han landat bättre i det, säger han.

– Det känns bättre nu. Jag inser att det här kan vara både nyttigt och utvecklande för mig av rent egoistiska anledningar. Nu är jag mer lagledare och det kommer sätta mina ledaregenskaper på prov. Innan har jag varit inblandad i att sätta på kaffebryggaren och boka flyg åt förarna. Nu kan jag helt fokusera på lagledarbiten och det kan vara bra för min personlighetsutveckling. Annars får man ett huvud som är lite splittrat. 

Vetlanda har verkligen gjort en nystart och borta är flera förare som tillhört klubben längre. Bartosz Zmarzlik kommer förstås få ett stort lass – men Mikael Karlsson tror på sin förartrupp.

– Det är en klubb som alltid vill vara med så högt som möjligt. Nu har man valt att göra en omstart med både förare och ledare och jag tycker att det känns som att vi har något på gång. Bartosz ska vara en killer för oss, det är han som ska leverera för oss. Laguta (Artem) också, i alla fall på hemmaplan. Jag tycker att det känns som att vi har två, tre alternativ på en laguppställning. Det är positivt och ger oss angenäma problem. Någon kommer förstås bli tjurig, men det är så det är. Alla kan inte åka.

Hur höga förväntningar kan man ha?

– Man kan förvänta sig att vi går till slutspel, inte mer än så. Det finns ingen anledning att prata om något annat nu. 

Känner du att ni kan ta SM-guld?

– Vi har ett lag med hög potential som kan prestera under säsongen. Vi har en stark fördel av att ha en hemmabana och vi tror att gubbarna ska prestera bra för oss där. Vi har ett helt knippe med väldigt seriösa förare och det ska Mikael Wirebrand ta på sig äran för.

Att ha en riktig hemmabana blir en omställning för honom.

– Där kommer jag behöva lära mig mycket. Framför allt Bosse Wirebrand och Mikael Wirebrand får en stor roll där till att börja med.

"Öppen serie"

Så fort en ung, svensk förare levererar hyggligt med poäng höjs förstås förväntningar. Speedwaysverige törstar efter en ny stjärna. Därför är förhoppningarna på Filip Hjelmland, som imponerade under den förra säsongen, stora.

– Vi kommer inte att sätta någon press på honom, men han har en fruktansvärd potential. Jag tror han kan bli årets snittraket, men det säger jag inte för att sätta press. Det är inte i Elitserien man ska kvoteras in, men han förtjänar verkligen att köra där.

Mikael Karlsson ser årets säsong som väldigt oviss på förhand.

– Den är väldigt öppen och återigen riktigt bra. Jag kan tycka att Smederna, Rospiggarna och Dackarna sticker ut. Masarna har bra förare, men jag tror att de får svårare att bygga ihop ett lag av dem. Sedan vill vi alltid vara med.

Hans kontrakt med Vetlanda är skrivet på ett plus två år. 

– Första året vill vi känna på varandra lite, men funkar samarbetet – då ser vi minst två år till. Allt kan förstås hända, vi kanske inte trivs ihop, vi är ju vana att jobba på olika sätt. Men jag ser mig själv i Vetlanda några år framöver.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt