Annons:

Karlsson inför prestigederbyt: ”Klart Dackarna har en stor plats hos mig”

Mikael Karlsson ser fram emot dubbla derbymatcher mellan Dackarna och Vetlanda. Foto: Linus Johansson

Karlsson inför prestigederbyt: ”Klart Dackarna har en stor plats hos mig”

Den här veckan möts Smålandsrivalerna Dackarna och Vetlanda Speedway i dubbla prestigematcher. För Målillasonen Mikael Karlsson, som gör sin första säsong som lagledare för Vetlanda, är matcherna förstås av extra betydelse. Inte minst den i Målilla på tisdagskvällen.
– För mig är det här årets match på alla sätt och vis. Det är klart att det är en match som jag vill vinna lite mer än alla andra matcher, säger Mikael Karlsson.

Annons:

I höstas bestämde sig Dackarnas styrelse för att inte förlänga kontraktet med mångårige lagledaren och eldsjälen Mikael Karlsson. Senare stod det klart att Karlsson istället skulle coacha Smålandsrivalen Vetlanda.

Årets match

Redan då sa Mikael Karlsson att han gärna inte möter Dackarna redan i premiären. Så blev det inte heller. Istället ställs Målillalaget och Vetlanda nu mot varandra i dubbla sommarderbyn inom loppet av en dag. På tisdagskvällen väntar match i Målilla och på onsdag blir det returmöte i Vetlanda.

– För mig är det här årets match på alla sätt och vis. Derbyt betyder sitt, det märks mycket på pulsen i klubben. Sen bygger ju betydelsen av mötet för egen del på det ytterligare.

Hur blir det att möta Dackarna?

– Det känns bra att möta Dackarna nu. Jag tycker att vi är i ett positivt läge med laget och jag har hunnit skapa mig en roll i Vetlanda. Sen ska det också bli roligt att träffa alla fantastiska funktionärer i Målilla som jag inte har träffat på länge. Jag hoppas och tror att jag kommer få ett ganska positivt bemötande, säger Mikael Karlsson.

”Nummer ett för mig”

Att matcherna mot Dackarna betyder mycket för Mikael Karlsson går inte att ta miste på.

– Jag ska inte ljuga. Det är klart att det kommer vara speciellt att möta Dackarna. Jag har kört i klubben, värvat världsstjärnor till laget, varit lagledare i många år och mycket annat. Det är klart att det är en match som jag vill vinna lite mer än alla andra matcher.

Och du kommer att ställa dig på rätt sida i depån?

– Ja då. När det väl kommer till matchen kommer jag att känna mig väldigt trygg i min roll som lagledare för Vetlanda, säger Mikael Karlsson.

Hur är dina känslor för Dackarna i dag?

– Det är klart att Dackarna har en stor plats hos mig. Men nu handlar det om att göra ett professionellt jobb för Vetlanda. Sen kan jag säga att förutom att jag vill att det ska gå bra för Vetlanda, det är nummer ett för mig, så ser jag gärna att det går bra för Dackarna också.

”Lite bättre lagledare”

Målillabon tycker att han har utvecklats ytterligare som lagledare sedan ankomsten till Vetlanda.

­– Jag känner nog att jag är en lite bättre lagledare nu än för ett år sedan. Nu kan jag bara ha fokus på matcherna och behöver inte tänka på allt runtomkring.

När vi når Mikael Karlsson sitter han och tittar på repriser från Dackarnas hemmamatcher från den här säsongen. Laget som i många år har haft svårt att vinna matcher på hemmaplan har helt plötsligt blivit en maskin på G&B Arena.

– Banan ser ut som den brukar. Det de har lyckats med är väl kanske att få den mer lik från match till match, men jag tycker att den oftast var det förra året också.

Har Dackarna ett bättre hemmalag nu än tidigare?

– Det tycker jag nog. Förarna som är där nu är duktiga på just den banan. ”Vispen” (Oliver Berntzon) och Hans (Andersen) har åkt bra där tidigare. De känner en trygghet på hemmabanan och det är förstås lättare när man börjar vinna hemma. De har gjort det bra, det är inget konstigt med det. Samtidigt är det så att flera av matcherna skulle de bara vinna, annars hade det inte varit bra.

Hittat balans och tro

Vetlanda fick en ganska tuff start på säsongen, men har kommit igång rejält den senaste tiden. Laget är nu fyra i tabellen, bara en poäng bakom Dackarna och ytterligare en poäng bakom serieledande Rospiggarna.

– Vi har gjort det bättre än vad många kanske hade tänkt sig. Jag tror inte att någon utifrån hade förväntat sig att vi skulle vara med där uppe. Vi har presterat bra den senaste tiden, men innan dess fanns det mer att önska. Ändå är vi bara två poäng från serieledning.

Var du orolig i början av serien?

– Vi hade en plan att vi skulle prova lite olika laguppställningar. Sedan har laget vi kör med nu vuxit fram. Och så har Leon Madsen kommit in i laget på grund av en skada och han kanske har höjt oss ett snäpp, säger Mikael Karlsson.

– Det känns som att vi börjar hitta balans och tro på det här. Vi har bra flyt i gänget och en härlig blandning med olika typer av förare, fortsätter Vetlandaledaren.

”Fruktansvärt bra lag”

Att möta Dackarna två gånger på ett dygn ser Mikael Karlsson positivt på.

– Det är skithäftigt, men vi tar en match i taget. Dackarna måste vara ganska stora favoriter i Målilla och känna press på att slå oss på sin hemmabana. De är ändå ett tippat topplag och vi ett tippat bottenlag.

Å andra sidan känns det som att ni får vara favorit i er hemmamatch?

– Det är klart att vi ska vara något starkare hemma och att vi ska ha en fördel där. Men vi har visat att vi kan göra bra bortamatcher också så jag ser potential i båda matcherna. Sen får vi inte glömma att Dackarna är ett fruktansvärt bra lag och att vi måste gå in i uppgiften med stor ödmjukhet, säger Mikael Karlsson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt