Annons:

Pigg 90-åring bjuder in till stort firande i helgen – mycket händer i Källängsparken

Ulf Berg, Ricky Anderson och Jan Jonsson är laddade inför helgens 90-årsjubileum i Källängsparken. Foto: Simon Henriksson

Pigg 90-åring bjuder in till stort firande i helgen – mycket händer i Källängsparken

Det är en pigg och fräsch 90-åring som bjuder in till firande i helgen. Anrika Vimmerby Tennisklubb bildades 24 april 1933. Nu blir det en jubileumsdag i Källängsparken på lördag för att uppmärksamma bedriften.

Annons:

Faktum är att tennishistorien i Vimmerby är ännu äldre. Vimmerby var bland de första städerna utanför Stockholm och Göteborg som var först med riktiga banor och tennisklubb. 

Klubben som bildades 1915 fick dock lägga ned verksamheten på grund av första världskriget. 1933 kom så Vimmerby Lawntennisklubb att bildas, även om klubben då kanske inte var lika inkluderande som nu. 

– Vimmerby var tidigt en stor tennisstad, men det är klart att det i början var en överklassport till viss del. Det kallades för den vita sporten och var så från början, säger Vimmerby Tennisklubbs ordförande Ulf Berg.

Mycket har hänt på 90 år och det kommer vimla av nedlag i historien för den intresserade nu på lördag. Då bjuder VTK in till jubileumsfirande i Källängsparken. Den första banan där invigdes 1950 och den andra kom till sju år senare. Året därpå var Wimbledonmästarna i dubbel – Ulf Schmidt och Sven Davidson – på plats för att uppvisningsspela. 

1970 var det nära att VTK tog klivet upp i landets högsta division. Anförda av Ingemar "Igge" Hermansson och Åke Säll gjorde finfina insatser, men till slut valde man att inte ta platsen. 

– Den officiella versionen är att det var lite för tunt bakom "Igge" och Åke plus alla kostnader det hade inneburit med resor till Stockholm, berättar VTK:s Jan Jonsson.

Hallen ökade medlemsantalet

1988 kom den tredje banan till i Källängsparken och året därpå tog kommunfullmäktige beslut om att bygga en tennishall i kommunen. I november 1989 invigdes tennishallen med pompa och ståt. Davis Cup-stjärnorna Anders Järryd och Magnus Larsson fanns på plats för att invigningsspela.

Det blev också några riktiga guldår för tennisklubben. Medlemsantalet gick från 180 till en bra bit över 400. 1997 blev VTK också årets tennisförening i Sverige.

– Hallens tillkomst blev väldigt betydelsefull för föreningen, säger Ulf Berg.

Kumlin framgångsrik

Individuellt sett är Daniel Kumlin och Viktor Odenbrink de två mest framgångsrika spelare klubben fostrat. Daniel Kumlin blev SM-vinnare på grus och spelade in hela 747 ATP-poäng.

– Det finns en intervju där han berättade om att han siktade på att bli topp-100 i världen inom två år. Han fick en del skador, men det var en fantastiskt duktig tennisspelare, berättar Ulf Berg.

På lördag blir det prova på-tennis, möjlighet att mäta hastigheten på ens serve, tipspromenad och gratis korv för besökarna. Vimmerby Musikkår uppträder och Jacob Käll håller ett uppvaktningstal.

Dessutom blir det en intervju utförd av Ricky Anderson och Malin Hamlin med två av föreningens bästa spelare genom tiderna. Vilka två detta är hemlighåller man tills på lördag. Dessutom avrundas det hela med "Vimmerby Classic Tennis Turnering" i bästa Björn Borg-stil.

– Ricky och Jan har jobbat mycket med gamla bilder och vi kommer hänga upp banderoller med en historisk genomgång. Det blir korta nedslag i historien som man kan gå och titta på. Det finns mycket att gå igenom under 90 år, berättar Ulf Berg. 

Pigg 90-åring

Det är en pigg 90-åring som ska firas. Klubben har cirka 400 medlemmar och närmare 125 barn och ungdomar i träning.

– Vi balanserar som många andra föreningar med ekonomin, men har sedan länge underlag för att ha två tränare. Vi börjat få några i 15-årsåldern som åker runt på turneringar igen och det är viktigt. 

Dessutom initierades nyligen en föräldraträff, vilket kan ge följden att man får fler ideella krafter i föreningen.

– Vi vet hur svårt det är att få föräldrar att ställa upp ideellt, så det är väldigt positivt.

Vad har ni för förväntningar inför helgen?

– Ricky och Jan har gjort ett förtjänstfullt arbete och vi känner att vi vill bjuda Vimmerbyborna på något sätt. Förr hade man stora banketter, men vi ser att kostnaderna sticker iväg. Vi tycker att vi fått ihop ett lagom program för att fira våra 90 år och hoppas att det ska bli uppskattat, säger Ulf Berg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt