Annons:

FRÅGA JURISTEN: Behöver vi ett äktenskapsförord?

Juristen Sanna Danielsson från LRF Konsult svarar på läsarnas frågor. Denna vecka behandlas frågan gällande äktenskapsförord och dess innebörd.

FRÅGA:

Hej Sanna! Jag och min särbo ska gifta oss. Vi har flera barn vardera sedan tidigare, och på grund av platsbrist kommer vi inte kunna flytta ihop direkt. Jag äger en fastighet och min särbo bor i hyresrätt. Vi har förstått att det kan vara bra för oss att skriva ett äktenskapsförord. Är det så?

/Ann-Sofie

SVAR:

Hej! Och tack för att du vänder dig till mig med din fråga.

Ett äktenskapsförord utgör ett avtal mellan två personer, det vill säga er som makar eller blivande makar. Det innebär att båda parter måste vara överens. Avtalet reglerar att viss egendom ska vara enskild och därigenom inte ingå i en framtida bodelning. En bodelning kan göras både under äktenskapet och vid äktenskapsskillnad. Det senare omfattar såväl separation som om en av makarna avlider. Den egendom som enligt avtalet inte skall vara makens enskilda egendom blir giftorättsgods som skall ingå i bodelning.

Ett äktenskapsförord är med andra ord ett verktyg för att skydda sin egendom. Som du beskriver kan det bero på olika ekonomiska tillgångar eller att det finns barn från tidigare förhållanden. I äktenskapsförordet är det viktigt att tydligt specificera sådan egendom som ska vara enskild. Man kan även upprätta ett s.k. totalt äktenskapsförord. Ett sådant innebär att det inte blir någon bodelning alls mellan parterna eftersom all egendom som vardera parten äger då blir enskild egendom.

Ett äktenskapsförord måste också vara skriftligt och undertecknat av båda parter. Vidare krävs att det registreras hos Skatteverket för att få rättslig verkan.

Då man upprättar ett äktenskapsförord bör man tänka på att det är ett avtal som kan få verkningar långt fram i tiden då förhållandena kanske ser annorlunda ut än vid upprättandet. Mitt råd är därför att se över äktenskapsförordet då och då. Det finns inget som hindar att man ändrar det man kommit överens om tidigare eller att man genom ett nytt äktenskapsförord bestämmer att egendomen åter skall bli giftorättsgods och därmed ingå i en framtida bodelning.

Vidare anser jag att du bör ta kontakt med en jurist för att få ytterligare rådgivning samt hjälp med upprättandet. Allt för att få äktenskapsförordet anpassat till er livssituation.

Vill du ställa en fråga kring juridik? Maila sanna.danielsson@lrfkonsult.se

Sanna Danielsson, LRF Konsult i Västervik och Vimmerby

0 kommentarer

Lägg till ny kommentar

Kommentar *

Ditt namn*

Din e-post* (publiceras ej)

+ =

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt