Annons:

”Plats för Göteborg” – vägen till nya bostäder och ny arena i Vimmerby?

Så sent som förra veckan kunde man läsa en artikel om bostadsbristen i Vimmerby och där kommunstyrelsen tittar på förtätning av staden. En sådan idé är god då det bidrar till fler attraktiva bostäder centralt och en rotation av den äldre befolkningen som idag bor i alldeles för stora lägenheter och där andra alternativ saknas.
En förtätning av staden bidrar dessutom till mer rörelse vilket gynnar det lokala näringslivet och stärker trygghetskänslan i centrum.

Annons:

Runtom i Sveriges storstäder sker det idag förtätning där det byggs bostäder och lokaler på oanvända marker inne i städerna. Så varför inte i Vimmerby? Jo, dels för att det inte är samma hyrespriser i Vimmerby som i storstäder och därmed mindre attraktivt för exploatörer.

Men också för att en planprocess inne i centrum blir mer omständlig då man måste ta hänsyn till många fler faktorer än att nyexploatera utanför centrum. En faktor är att många boende i området kommer ha synpunkter och anmärkningar samtidigt som det är svårare för politiker i en liten stad att bortse från klagomål från befolkningen.

Hur går det då lösa detta?

 Kostar inte en skattekrona

När jag under frukosten i tisdags läste om Vimmerby Hockeys årsmöte och om planerna kring en ny multiarena inom fem år så gick tankarna över till initiativet Plats för Göteborg. Där har åtta stora bygg- och fastighetsaktörer i Göteborg en vilja att jobba tillsammans och genom samverkan ska de finansiera en ny multiarena som ska ersätta Scandinavium.

Planen inrymmer också förtätning och upprustning av området mellan Nya Ullevi och Svenska Mässan med bland annat 5000 nya bostäder, nytt bad, nya hotell samt utrymme för handel och grönområden.

Dessutom behöver skattebetalarna inte betala ett enda öre eftersom de åtta bygg- och fastighetsaktörer som ingår i planen är villiga att finansiera allt i utbyte mot att få bygga bostäder, lokaler och hotell.

 Samarbete är nödvändigt

Det är dock uppenbart är situationen inte samma i Vimmerby som i Göteborg. Det är ganska självklart att byggherrar är mer intresserade av att bygga en fastighet intill ett nytt Scandinavium än vad de vore av möjligheten att bygga intill exempelvis Vimmerby Grillen.

Men det är inte det viktiga, utan det är tanken kring samverkan mellan olika aktörer som är det intressanta. Istället för att enskilda aktörer ska bygga enskilda projekt så tror jag att samarbete är nödvändigt för att få igång en planeringsprocess gällande nya bostäder och en ny multiarena i Vimmerby. 

Ställer krav på politikerna

När olika aktörer kan samarbeta skapas win-win situationer istället för att endast en aktör leder ett projekt eller förhandling och där de andra aktörerna har ”förlorat”. I Vimmerby skulle det kunna innebära att olika byggherrar samarbetar med varandra och även med näringsliv och befolkningen och på så vis skapa en förtätning av centrum samt en ny multiarena.

Men det ställer krav på Vimmerbys politiker och planerare: Man måste visa hur man vill utveckla centrum med ett program och man måste kunna samarbeta med byggherrar, näringsliv och befolkning.

Kostnader kan minskas 

Med kommunens tillstånd kan stora fastighetsaktörer tillsammans i ett gemensamt projekt bygga nya bostäder i centrum och bostadsbristen kan bli mindre kritisk. Kostnaden kan minskas genom samarbete och lösningar ihop med det lokala näringslivet, samt medfinansiering av kommunen.

I utbyte ska byggherrarna och näringslivet sätta igång en dialog med Vimmerby Hockey och andra föreningar som kan tänkas nyttja en ny multiarena. Här kan kostnader också minskas genom samverkan och utbyte av kunskap bland olika aktörer samtidigt som det är nyttig reklam för alla inblandade.

 Tål att diskuteras

Förtätning och en ny multiarena gör att staden blir mer attraktiv både gällande centrum men också nöjes- och evenemangsmässigt vilket gör att utvecklingen i regionen kommer vara positiv framöver. Och med detta argument i ryggen så ställer sig kanske även de boende i centrum mer positiva till en förtätning vilket gör planeringsprocessen mer effektiv.I och med det kan även Vimmerby Hockey klara av sin vision med en ny arena inom fem år.

Dessa idéer är kanske inte helt realistiska i en liten stad som Vimmerby men de tål att diskuteras åtminstone. Samarbeta mot ett gemensamt mål är bättre än att jobba emot varandras mål. Projektet Plats för Göteborg är intressant och det visar hur vi kan – och troligtvis kommer – planera nya hållbara samhällen i framtiden.

Adam Nilsson,

född och uppvuxen i Vimmerby som numera studerar samhällsplanering på Örebro Universitet.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt