Annons:

Holgersson: Snabba ryck i Vimmerby

Debattören Tomas Holgersson vill att kommunen satsar mer på solel. Foto: Pixabay

Holgersson: Snabba ryck i Vimmerby

Att våra kommunalråd, Nilsson och Peterson, inte har tid, lust eller intresse att svara på min insändare om solel är ingen stor överraskning. Johan Rockström, välkänd miljöprofessor, och många andra har länge och ihärdigt hävdat att det är väldigt bråttom att ta krafttag för att värna vårt klimat och vår miljö.

Annons:

Våra kommunalråd låter sig inte skrämmas eller hetsas. Vimmerby kommunfullmäktige biföll i februari 2015 en motion från 2012 om en kommunal satsning på solel. Ännu snart 3 år efter beslutet har vad jag vet inget hänt, men 2020, när motionen är 8 år finns pengar avsatta i kommunens budget.

Jag hade hoppats att jag och andra vimmerbybor någon gång åter skulle kunna möta omvärlden med huvudet högt när vi berättar att vi är från Vimmerby. Det har varit dåligt med den stoltheten en tid, högsta skatten och största lånen rätar inga ryggar.

Vi har långt till en topposition bland Sveriges kommuner när det gäller miljösatsningar, men det vore önskvärt och bra för vår självrespekt om vi slapp höra till de sämsta. Det är inte bara jag som tror att invånarnas syn på den egna kommunen är en viktig faktor för kommunens attraktivitet.

Alldeles för enkelt

Kommunens dåliga ekonomi har varit förklaringen till att kommunalråden sagt nej till olika investeringar. Jag har förståelse och respekt för den hållningen. Men att se varje investering som bara en kostnad är alldeles för enkelt.

När det gäller solceller brukar ofta ett antal år anges som mått på när solcellerna börjar betala sig. Det är enligt min mening fel synsätt, solceller betalar sig från år 1, den årliga avkastningen överstiger vad ett eventuellt lån kostar, driftskostnader finns normalt inte.

Majoritetsföreträdarnas brist på respekt för kommunfullmäktige och senfärdighet i den här frågan är anmärkningsvärd. Om det funnes ett kommunalt konstitutionsutskott skulle kommunalråden vara både anmälda och fällda vid det här laget.

Tomas Holgersson

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt