Annons:

Mina kvinnliga arbetskamrater förtjänar så mycket bättre!

Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av Andra internationalen på initiativ av tyskan Clara Zetkin under parollen Kvinnors rösträtt! Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.

Annons:

I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag!

För mig är det både en högtidsdag men också en otroligt viktig dag för kamp för kvinnors jämställdhet och rättighet! Mina arbetskamrater förtjänar så mycket bättre! Jag jobbar inom vård och omsorg! De sliter hårt till låg lön! På obekväma tider som natt, dag, kväll och helg!

Hemtjänsten har inte ens arbetskläder för att kunna pulsa och gå i snö och kyla! De har inte rätt till barnomsorg när de arbetar helg och kväll eller natt! Det ger familjer som inte kan vara lediga tillsammans! Är det så vi vill att samhälle ska se ut?

Är det detta vi vill ge våra döttrar och vad vår sambo skall ha?

"Hur är arbetsbelastningen?"

Genomsnittligt 25% mindre i lön och pension! Jobba deltid och delade turer! Hur är arbetsbelastning i förskolor, skolor, och i kost och städorganisation?

Hur klarar man ledigheter och frånvaro? Eller tvingas man slita hårdare när någon är borta? Hur är det vid semester? Mindre stress och ansvar när halva styrkan är borta?

Semester har vi för att vila! Men om jag sliter dubbelt innan eller efter är jag ju fortfarande sliten! 

Man får bita ihop heter det! Och det gör man så att man till sist inte orkar och får som tack karens och sjuklön! Vilket ger belastad ekonomi!

Så jag väljer att inte bita ihop utan tala ut!

Vi måste kämpa hårdare

Jag höjer er kvinnor och säger vi måste kämpa hårdare för jämlikhet och rättvisa!

Jag hyllar på kvinnodagen min mamma kämpande för mitt bästa, mormor som alltid fanns på plats. Svärmor som har ett hjärta större än havet! Mina döttrar som uppfostrats till att stå för sin rätt och ifrågasätta det som inte känns bra! Mina arbetskamrater som så lojalt sliter för att samhället skall fungera! Och inte minst med fru! Som jag i mitt hjärta alltid har på en gyllene piedestal!

Ni förtjänar alla ett mera rättvist och jämlikt samhälle!

Våra löften

Så mitt och Vänsterpartiets första utspel inför valet är:

Vi vill påverka arbetsmiljö och bemanning i skolor, förskolor och omsorgen!

Vi vill påverka arbetsmiljö i kost och städorganisationen

Vi vill satsa på barnens utveckling och de äldres behov av hjälp! Det får man bara genom en engagerad frisk inspirerad personal som brinner i sitt yrke! Och den personalen skall ha bra arbetsmiljö, arbetskamrater som mår bra och vara flera i många arbeten.

Det kommer att behövas tänkas nytt, samarbeta och använda kompetens smart och effektivt! Och den finns hos alla er i kommunen! Och vi kommer att behöva varje medarbetares kompetens för att ens ha en chans att göra det!

Och då behövs varje kvinna och man jämlikt och likvärdigt sida vid sida för att bygga en skola och omsorg som ser barn och äldres utveckling! 

Men vi vill framför allt har en frisk välmående personal som orkar både arbete och familj!

Peter Fjällgård

Undersköterska

Vänsterpartiet Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt