Annons:

Debatt om Vimarhem:

"Inga fler vanvittsaffärer", skriver Peter Lingeteg i en debatt på Dagens Vimmerby.

Debatt om Vimarhem: "Inga fler vanvittsaffärer"

Vänsterpartiets ledamot i Vimarhems styrelse, Peter Lingeteg, har skrivit en debattartikel om Vimarhem och Uven. Läs den här nedan.

Annons:

Uven 6 och 7 mitt i Vimmerby. Aktuella för nybyggnation av bostäder av lokalt företag. Självklart vill Vänsterpartiet ha fler bostäder. Vimmerby behöver det!

Självklart skulle Vänsterpartiet föredra hyresrätter och Vimarhem kommer att bygga sådana, men inte på Uven utan på Pistolsmeden.

Nya bostadsrätter för ändå det goda med sig att det kan bli hyresrätter lediga när människor flyttar till de nya bostäderna. I ett läge där vi verkligen behöver nya bostäder är det rätt att vara pragmatisk.

Men – Vänsterpartiet vill inte veta av några fler ”vanvittsaffärer”. Vimmerby kommun har haft nog av sådana. Vi anser att man ska göra det bästa möjliga av varje affär, inte idka indirekt företagsstöd till utvalda företag i tid och otid. Stöd som skattebetalarna, eller i det här fallet Vimarhems hyresgäster, riskerar att få betala. Vimarhem har fram till nu haft omkostnader om ca 3,5 miljoner kronor för Uven 6 och 7.

Givetvis bör man se till att få tillbaka så mycket som möjligt av de pengarna, helst alltihop, utan att för den skull sätta käppar i hjulen för väl behövda bostäder. Vänsterpartiet föreslår därför att man ska undersöka och betänka följande:

1. Sälj Uven 6 separat – Så som tomten en gång var och där det idag redan står ett hus – på marknaden. Det man får in på den försäljningen reducerar den potentiella förlusten. Fastigheten köptes in 2010 för 2,1 miljoner kronor.

2. Bygg inte de nya husen i två våningar. Bygg dem i tre, eller fyra våningar. Att sälja Uven 6 separat minskar den totala lediga ytan för nya bostäder, men genom att istället bygga en eller två extra våningar mer än kompenserar man för det bortfallet. Dessutom blir kostnaden per ny bostad lägre med fler lägenheter i samma huskropp. Marken ligger dessutom så lågt att en våning får man så att säga ”gratis” innan man är uppe i omkringliggande fastigheters markhöjd. Se på tandläkarhuset som de flesta uppfattar som ett enplanshus, men som i realiteten har två våningar. Ägaren till tandläkarhuset har bett om ett år på sig att hinna avveckla sin verksamhet när allt blir aktuellt. Det är bra, då har vi ett år på oss att ändra stadsplanen så att hus får byggas på Uven 7 som är högre än två våningar.

Så spar vi pengar OCH får fler bostäder på en och samma gång! Så bygger vi Vimmerby från grunden.

Peter Lingeteg

Vänsterpartiet i Vimmerby och ledamot av Vimarhems styrelse

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt