Annons:

Peterson (M): Vimmerbys klimat är en global fråga

Många oroas över den varma sommaren, bristen på nederbörd och fortsatt nedsmutsning av haven. Jag instämmer till fullo i denna oro.

Annons:

Förslagen till åtgärder är också många. Bygg laddstolpar, satsa på solpaneler, bidrag till elcycklar, bygg elektrifierade höghastighetsbanor, skatt på flygresor, höga skatter på drivmedel för all trafik, även nyttotrafik. Listan kan göras längre.

Initiativ som försvårar att bo och verka på landsbygden, höjer elförbrukningen som måste komma från importerad kolkraft, minskar konkurrenskraften för svenskt jordbruk och industri.

 *

Bra med många lokala insatser men ska vi verkligen få fart på klimatpåverkande åtgärder så krävs stora gemensamma globala insatser. Det räcker med att titta på varje väderprognos som ofta inleds med en överblick på europavädret. Fronter rör sig från sydeuropa, atlanten eller ibland östra europa. Varmluft strömmar upp från afrika till iberiska halvön med temperaturer upp mot 45 grader, osv osv. 

Jag slås av att flera av de partier som vill miljöprofilera sig avvisar internationell samverkan genom att föreslå utträde ur EU, den i särklass starkaste gemensamma organisation vi har för tillväxt, klimat och många andra frågor.

Paralleller kan dras med många andra profilerade partier som blundar för de övergripande sammanhangen och att det krävs gemensamma tag för att klara de stora frågorna, även på kommunal nivå. 

Tomas Peterson (M),

kommunalråd

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt