Annons:

Genfors: Därför ger jag mig in i politiken – "Jag älskar Vimmerby"

ALV-skådespelaren Mats Genfors har gett sig in i politiken och kandiderar till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Här berättar han varför och hur han vill förändra Vimmerby.

Annons:

Jaha, så blev jag såsse...

Ni vet när man har synpunkter på hur någon utför sitt arbete och får svaret:

"Försök själv då för fan".

2015 höll jag igång och tyckte och tyckte kring flyktingsituationen vi befann oss i. Till slut ruttnade min fru på mitt malande och manade mig att göra något i praktiken. Jag började arbeta på flera av kommunens HVB-hem och fick fler insikter än jag någonsin kunnat ana. Jag upplevde hur dessa framstegstörstande ungdomar möttes av hat och misstänksamhet vilket fick mig ännu mer engagerad.

 *

Nu är jag framme vid nästa "Försök själv då för fan".

Jag har ältat och smetat mina åsikter kring värderingsfrågor i samtal och på sociala medier en längre tid. För att kunna få ta mig själv på allvar måste jag lära mitt politiska jag vad det är jag pratar om. Annars kan jag lika gärna hålla truten. 

Egentligen vill jag inte. Med tanke på att jag har en positiv relation till många i Vimmerby som lekfarbrorn i Sagoparken skulle man kunna tänka sig att jag borde luta mig bakåt och rida på, men jag har inställningen att det är via sina gärningar man förtjänar respekt.

Folk är folk och det finns ingen heder i att utnyttja sin status till personliga fördelar. Jag ser hur politiken så ofta främst blir ett självändamål för framstående kandidater. Jag ogillar hur kapital och efternamn får inflytande över politiska beslut och då jag anser att läget är akut MÅSTE jag engagera mig om det kan göra någon skillnad. Jag har inte rekryterats utan själv frågat vad jag kunnat göra för att hjälpa till. 

Att sätta fingret i vädret och sedan ta ställning utifrån var vindarna blåser behöver inte betyda att man lyssnar på folket, det snavar istället på populism. Om man går till val på floskler är risken överhängande att man behöver någon att skylla på när det inte går att infria luftslottet. Svadorna går gärna vänsterut samt ett skuldbeläggande mot de som inte kan försvara sig. Vi vet ju alla vems agenda som tjänar på det... 

Varför socialdemokraterna? Jag har aldrig lagt min röst på en socialdemokrat tidigare. Men jag uppskattar den självinsikt socialdemokraterna fått denna mandatperiod i Vimmerby.

Vimmerby kommun har genomgått ett stålbad i sin budget efter den ekonomiska gårdaknut som upptäcktes efter valet 2010 och ny ledning kunde blotta de tidigare årens glömda problem. Efter 2014 krävdes en ordentlig sanering. Ett tufft läge. Ett läge svårt att behandla utan att ta beslut.

Beslut som i vissa fall varit smittade av oerfarenheten att styra. Men med tiden har man skaffat sig skit under naglarna och vågat ta de svåra besluten. Beslut som påvisar ansvar och mod. Sånt gillar jag. Jag har ett behov att få utbilda mig av erfarna politiker och behöver många lärare.  

Jag älskar Vimmerby.

Jag har i hela mitt liv flackat omkring och saknat en fast punkt. I ett av mina lärande samtal med min mormor sa hon: "Mats, den plats du längtar minst bort ifrån borde vara ditt hem". Och ända sedan jag började arbeta på Astrid Lindgrens Värld våren 2002 har Vimmerby representerat hemmet. Barndom och uppväxt i Dalarna, Sörmland och Hälsingland, 3 år i Norrbotten, 2 år i Oceanien och 12 år i Göteborg har alltid sköljts bort när jag sett "Pippiskylten" från bilen. 

Jag vill att vi Vimmerbybor ska se hur bra de flesta av oss har det. I den gåva vi fått av slumpen att Astrid Lindgren föddes på Näs önskar jag att vi kan visa oss som ambassadörer runt om i Sverige. 

Jag vill att viljan till folkbildning skall förstärka förståelsen för hur det demokratiska samhällets fördelar och brister påverkar oss. 

Jag vill att vi ska kunna skilja på politik och tjänstemän. 

Jag vill se att vi slutar sälja politik som en annonsvara. Det är inte är en borgmästare vi ska välja.

Jag vill förstå strukturen kring hedersförtryck i alla samhällsklasser och lära mig motverka den. Som förälder till en dotter ser jag hur Vimmerby behöver ett uppsving i progressivitet kring genusnormen. 

Jag drömmer att Vimmerby blir en pilotkommun för medborgarlön och agroforestry och huvudet går i spinn när jag tänker på hur man kan bygga klimatsmarta hyresbostäder med låga avgifter men också hur Vimmerbys energi- och vattenförsörjning överger ingenjörskapet för en naturorienterad stadsplanering. Drömmens provtänk riktar oss framåt i progression.

 *

När jag givit mig in i debatten tidigare har jag ofta fått gensvar att jag borde pyssla med mina "sagor i fantasivärlden" - den värld som motsvarar 16 år av mitt yrkesverksamma liv. Jag har inte många politiska sakkunskaper. Att driva sakfrågor vore en smula infantilt i min brist på politisk utbildning.

Det jag kommer med är den värdegrund jag ärvt av att gestalta Astrid Lindgrens författarskap som behandlar kärleken, livet och döden i ett perspektiv som blir begripligt för oss alla. En värdegrund jag också berikat mig med från 5 år som musikpedagog i Svenska Kyrkan, flera år på gruppboenden för funktionshindrade samt som musiklärare i grundskolan i Angered, Göteborg.

Mats Genfors,

kandidat kommunfullmäktige, Socialdemokraterna.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt