Annons:

Brunegård: Låt staten ta över sjukvårdsansvaret!

När du blir sjuk ska du känna dig trygg med att du får den bästa möjliga vården, oavsett var i landet eller i länet du bor. Idag beror det på var man bor, vilken vård man får. Kalmar län har sämst överlevnad i hela landet efter stroke och näst sämst bland dem som haft hjärtinfarkt.

Annons:

Socialstyrelsens statistik visar också att kroniskt sjuka i vårt län, det vill säga diabetiker, astma-KOL-patienter och de med hjärtsvikt, behöver läggas in på sjukhus oftare än i de som bor i andra län. Det är alltså något i vårdkedjan, i ansvarsfördelningen mellan primärvården och slutenvården, som inte fungerar som det ska. Patienterna tycks alltså blir sjukare här i länet än de skulle behöva, jämfört med andra län.

Så kan vi inte ha det.

 *

Under Göran Hägglunds tid som socialminister gjordes mycket för att få bättre styrning på vården över hela landet. Kömiljarden utformades för att stimulera landstingen att arbeta bort köerna. En cancerstrategi togs fram, med regionala cancercentra som jobbar enligt gemensamma rutiner och best practice i hela landet, för att vården ska bli så jämlik som möjligt.

Socialstyrelsen fick i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för de vanligaste sjukdomsgrupperna. En ny patientlag togs fram, som ger patienten rätt att söka viss vård i andra landsting.

Men ändå fortsätter variationerna vara stora mellan de 21 landstingen och regionerna. Vi kan inte låta en 150 år gammal organisation stå i vägen för den enskilde patientens rätt att få bästa möjliga vård.

Därför vill Kristdemokraterna att staten ska ta över ansvaret för all sjukvård.

 *

Sjukvården är högsta prioritet för Kristdemokraterna. Vi satsar mer än något annat parti på att bygga ut primärvården, så att patienter får rätt vård nära och inte behöver åka till sjukhusakuten. Vi vill införa en vårdplatsgaranti, så att inte svårt sjuka patienter skickas hem fast de skulle behöva läggas in. Vi återinför kömiljarden och reformerar den, så ingen ska behöva vara rädd att bli blind i väntan på starroperationen.

Vi är beredda att avveckla oss själva, som landstingspolitiker, för att patienterna ska få rätt vård i tid. I praktiken innebär vårt förslag att landstingen försvinner i sin nuvarande form, när 87 procent av uppdraget försvinner. För att vi ska kunna genomföra det, behöver vi ditt stöd – både i landstings- och riksdagsvalet. 

Gudrun Brunegård (KD)

Oppositionsråd i landstinget

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt