Annons:

  • DEBATT: Hej du stackars, stackars nazist

    Mats Genfors är en av debattörerna bakom debattinlägget. Foto: Privat

  • DEBATT: Hej du stackars, stackars nazist

    Mattias Berggren är den andra. Foto: Privat

DEBATT: Hej du stackars, stackars nazist

Hej du stackars, stackars nazist och tack för att du bryr dig så mycket om våra barn att du tog dig tid att komma till Vimmerby och utsätta dem för en demonstration på Astrid Lindgrens Skola i Vimmerby 25/9.

Annons:

Vi vill uttrycka vår sympati för dig du oförstådde, bespottade och fruktade nazist. Det är så himla synd om dig. Inget annat. Vi är inte rädda för dig – vi endast beklagar oss över den insikt du drabbats av. Du upplever att något är fel i samhället och vill påvisa din opposition, ditt mod och din känsla av att vara oförstådd.

Visst är det mycket som är fel i samhället som bör mötas med kritik, konstruktiva förändringsförslag eller ibland motstånd. Men din inlärda retorik är sprungen ur en reflexartad rädsla. Rädsla sprungen ur okunskap. Rädsla som blir till hat. Rädslan i människor öppnar upp för ett auktoritärt styre.

*

Vi känner för dig och det mod du upplever dig äga då du bryter mot normen. Vi har också brutit mot normen vid tillfällen, det friskar upp och föder insikt. Men modet tappar sin ärlighet så fort det samlas under en gemensam fana eller klädkod. Det är knappast modigt att sticka ut som kicker, emo, fashion, liberal, socialist eller för den delen nationalsocialist.

Så länge man har någon som håller ens rygg diskvalificerar man tyvärr sig själv. Så fort du blir en norm i ett sammanhang är du ingen särskild och det förbarmar vi oss över. Det verkliga modet uppstår där du vågar gå emot NMR och ditt fäste NR 7. Äkta mod. Kanske har du rätten att avkräva människor förlåtelse? I samma andetag riskerar du att tvingas säga förlåt du med. Det hör som ihop.

*

Det är ömkansvärt synd om dig att du saknar förmågan att se den akademiska journalistikens uppgift att granska det som hotar vår demokrati. De media som enligt NMRs, Fria Tiders eller Samhällsnytts åskådning hetsar mot de som kritiserar rådande ordning. Den yttrandefrihet som ni tar i anspråk på våra gator för att kunna avskaffa. – Åh du käre, nazist hur högt i tak är det egentligen inom NMR?

Vi sköljs över av sympati för dig och din historielöshet. Varje era där nationalstaten fått diktera relationen till andra har varit präglad av våldsamheter. Våldsamheter triggade kring gränser som endast existerar i en påhittad struktur. Vikten att bilda sig kan knappast understrykas när ens omgivning använder sig av historiebruk i ett politiskt syfte.

Att förankra en nationalism till vikingamyten blir ett olyckligt skott i foten (som vi naturligtvis har medlidande för). En grupp människor som förutom att vara getbönder bedrev trafficking och vars religiösa åskådning garanterade paradiset till den som dog i strid. Det krävs inget större intellektuellt vidvinkelperspektiv för att se den moderna parallellen i Levanten.

*

Vi drabbas av din ynkedom att du, käre nazist, inte ännu tagit till dig den kunskapen. Kunskapen att vi människor alla är av samma skrot och korn med fel och brister, djup och vetande. Svenne eller arab, hedning, kristen eller muslim, straight eller gay.  

Det narrativ man bestämmer sig för att hålla som sanning får inte vara för enkelt att tillgodogöra sig. Och visst är det tröttsamt att inte tillåtas tro på en rak, enkel realitet. Vi säger och tolkar illa - ständigt. Att rättas av studier och forskning är inte samma sak som att bli förminskad. Inte om man har modet att se sig själv lite från sidan.

Vit ungdom - gå ihop, visa misskund. Håll i hand. Hav kramkalas.

Mattias Berggren

Mats Genfors

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt