Annons:

Därför föreslår vi att skolorna ska stängas

Camilla Stridh och Linda Ungsäter är två av fyra majoritetspolitiker som skrivit under debattinlägget. Foto: Simon Henriksson

Därför föreslår vi att skolorna ska stängas

När vi inom majoriteten föreslog skolnedläggningar gjorde vi det för att slippa försämra för hela grundskolan. I den här texten ska vi försöka förklara varför vi föreslår att Brännebro och Djursdala skolor, samt Pelarne förskola, ska läggas ned.

Annons:

Vi har stor förståelse för att familjer som valt att bosätta sig utanför Vimmerby tätort känner sig orättvist behandlade. Landsbygden har länge drabbats av försämrad service på olika sätt. Vi tror på en levande landsbygd och vill att människor ska kunna bo kvar.

Vi respekterar kampen för skolorna, det är att försvara livskvalitet, det handlar om närhet och trygghet. Skolan är en av samhällets viktigaste institutioner för att ge barn och unga ett värdigt liv.

En ny skolstruktur och fler elever behöver inte leda till det sämre. Fler elever och pedagoger möjliggör en delning av befintliga klasser och det ger både möjligheter och förutsättningar för att skapa ett lugnare och tryggare klimat i klassrummen trots att skolan är större och rymmer fler elever totalt.

Att åk 1 elever från och med höstterminen 2016 kan få tillgång till två pedagoger i klassrummet som bidrar till fler timmar med lästräning och som ger en större trygghet för eleverna är till det bättre. En skola med få elever är mer sårbar, upp och nergång i elevflöden, sjukfrånvaro hos pedagoger, krav på behörighet hos lärare, elevers behov av särskilt stöd och tillgång på elevhälsa är faktorer som påverkar en liten skola mer än en större.

Politiska avvägningar måste göras i BUN utifrån ett ansvar för helheten. Alternativ A handlar om att minimera lokalnyttjandet till förmån för mer pengar till pedagogisk verksamhet.

Ansvar för alla barn

Med de nya budgetramarna och underskottet i förskolan behöver barn- och utbildningsnämnden minska sina kostnader med 15 miljoner kronor. Vårt mål är att besparingarna ska påverka våra barns utbildning så lite som möjligt.

Vi lyssnar på motargumenten och vi förstår motståndet. I Pelarne, Djursdala och Brännebro berörs 78 barn. Totalt i Vimmerby kommun fanns den 2 februari 2016 cirka 1 700 elever i grundskolan och 758 barn i förskolan.

Vi måste ta ansvar för alla barn, inte bara barnen i de skolor som föreslås läggas ned. Alternativen till skolnedläggning är mycket värre. Då försämras förutsättningarna för alla barns utveckling och lärande i skolan.

Fokus på alla skolor

Vi har undersökt genomförande, kostnad och konsekvenser av förslag som kommit in från allmänheten, tjänstemännen och oppositionen. Ser man till skolan som helhet och till alla barns bästa, då är det en bättre lösning att flytta verksamheterna i Djursdala, Brännebro och Pelarne, än att fördela besparingarna över hela grundskolan.  

Läggs skolorna i Djursdala, Brännebro och förskolan i Pelarne ner kommer barnen att följas noggrant i sina nya förskolor, skolor och klasser. Elevernas trygghet, trivsel och resultat är i fokus på alla våra skolor. 

Camilla Stridh, (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden

Linda Ungsäter, (M), vice ordförande för barn- och utbildningsnämnden

Tomas Peterson, (M), kommunalråd i Vimmerby kommun

Helen Nilsson, (S), kommunalråd i Vimmerby kommun

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt