Annons:

M & KD: Länsunionen vill inte ta ansvar för ekonomin

Under de senaste åren har vi i Moderaterna och Kristdemokraterna påtalat att de sjukvårdande förvaltningarna gått med hundratals miljoner i underskott varje år och att en det rått en skevhet, dels i budgetarbetet och dels i den politiska styrningen. Svaret har varit att vi har positivt resultat på sista raden, i regionens samlade ekonomiska resultat. Nu är de dagarna över.

Annons:

Senaste regionstyrelsen delgavs en månadsrapport som indikerar ett minusresultat på 128 miljoner. Då lade vi en protokollsanteckning för att markera allvaret och att politiken nu måste kliva fram och ta ansvar. Dels anser M&KD-Alliansen att en ny budgetprocess ska införas som skapar förutsättningar för verksamheterna att nå följsamhet kring regionens budget.

Men vi måste också utveckla arbetet kring månadsrapporterna så att dessa blir mer utförliga och så att rejäla analyser kan göras och styrelsen kan besluta om eventuella åtgärder i tid.

*

Att lägga hela ansvaret för ekonomin på verksamheterna när det ska sparas 100 miljoner kronor riskerar att leda till en ryckighet i verksamheten, oroliga patienter och medarbetare och att helheten drabbas.

Ett exempel på hur det kan bli är när man stängde IVA i Oskarshamn och kompenserade med en ny magnetkamera. Det hänger inte ihop. När de politiska ledarna inte vill eller förmår peka ut färdriktning och prioriteringar kommer såväl patienter som medarbetare att drabbas på ett negativt sätt.

Nu har Länsunionen tvingats ut på banan men vill inte ta ett politiskt ansvar för att enheter kan slås ihop eller läggas ner. Man lägger allt ansvar på verksamheterna själva. Det är en politisk nyordning som är olycklig och riskerar att undergräva förtroendet för politiken.

Invånarna i Kalmar län ska kunna ställa politiker till svars för de större verksamhetsförändringar som görs. Nu duckar Länsunionens politiker för de besparingar som ska göras. Det är inte förtroendeingivande. Invånarna i Kalmar län kan kräva mer än så. 

Malin Sjölander (M)

Jimmy Loord (KD)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt