Annons:

DEBATT: Förpassa konsultrapporten till papperskorgen

Debattören Arne Grip totalsågar KPMG:s rapport av krisen i stadshuset.

DEBATT: Förpassa konsultrapporten till papperskorgen

En god vän i Kisa har en bil som plötsligt stannade. Det var styrenheten som lagt av och behövde programmeras om. Hjälpen fanns på nära håll. Ett tekniskt snille på bilskroten i Södra Vi tog hand om styrenheten. 

Annons:

Vimmerby kommun råkade i höstas ut för samma sak i sitt arbetsmiljöarbete. Styrenheten KS slogs ut . 9 sept 2019. Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar ligger på styrelsen med personligt straffansvar för ordföranden. Den folkvalda ordföranden stängdes av med lön utan att få arbeta och utan beslut. Mina brev och insändare med förslag till lösning bemöttes med tystnad.  

Revisorerna reagerade på den utslagna styrelsen med att ta in en revisionsbyrå. Den har nu skrivit en rapport. Den som förväntade sig ett tydligt förslag till nytt program för styrenheten KS och dess arbetsmiljöarbete, kommer att bli gruvligt besviken. Det står inte ett ord om arbetet i KS i rapporten. 

KS är ett svårfångat fenomen, som bara existerar under utlyst sammanträde. Den meddelar sig med protokoll och beslut, som kan överklagas och verkställas av anställda. Vid klubbslaget som avslutar mötet återgår alla ledamöter till att vara medborgare. Heltidsarvoderad förtroendevald blir avlönad tjänsteman, med titeln kommunalråd.

Revisionsfirman går snett från början. Man kallar genomgående kommunalrådet för KS-ordförande, även utanför möte i KS. På denna okunskap målar man sedan upp en falsk motsättning på kommunkontoret. Mellan ett kommunalråd och andra kommunanställda som kallas chefer. Man försöker lyssna in och väga olika uttalanden mot varandra. Och väljer sedan fritt i sitt insamlade material. 

 *

Kommunrevisionen ska granska om KS använder skattemedel till avsett ändamål och efter fullgjord granskning föreslå fullmäktige att neka eller bevilja styrelsen ansvarsfrihet för 2019. Vid nekad ansvarsfrihet inträder personligt ekonomiskt skadeståndsansvar för ledamöterna. 

 Enligt rapporten har den utslagna styrenheten KS medfört extraordinära kostnader med 2,6 mkr. Till detta ska läggas fakturan till det företag som totat ihop denna ansamling av missuppfattningar, skvaller från enskilda och grovt förtal riktat mot ett kommunalråd, som man felaktigt kallar för KSO. Av denna lilla fjäder har man skapat en hel hönsgård. 

Rapportförfattarna visar att man inte känner de lagar som kommunen arbetar under. Man saknar erforderlig kunskap om organisation, AML och om AFS 2015:4. Kommunen ska säga upp avtalet med företaget, förpassa rapporten till papperskorgen och riva fakturan. Om betalning skett ska pengarna betalas tillbaka.      

Arne Grip
fd univ lektor, arbetsmiljökonsult

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt