Annons:

DEBATT: Att möta så många ansikten i hemtjänsten är oacceptabelt

De med hemtjänst möter oacceptabelt många personer, menar Anneli Jakobsson.

DEBATT: Att möta så många ansikten i hemtjänsten är oacceptabelt

Att få möta samma personal inom hemtjänsten vore en dröm för många men så ser tyvärr inte verkligheten ut idag.

Annons:

Det är inte ovanligt att den äldre som har hemtjänst får möta över 20 olika personal under en tvåveckorsperiod. Denna fråga lyftes i Vimmerby kommun i februari månad 2019 hur många olika hemtjänstpersonal man hade under två veckor och då var det 19 styck, i år är det 21, alltså en ökning och en liten försämring för den enskilde.

Det här är oacceptabelt högt och att ha många olika ansikten som kommer och går gör att många äldre inte känner sig trygga och kan du inte riktigt förklara vad du behöver hjälp med så kan det bli jätteproblem, likaså tvärtom. Kan du förklara vad du behöver hjälp med blir det väldigt frustrerande och tröttsamt att behöva göra det gång på gång och dessutom kan man ha svårt att komma ihåg alla ansikten när det är så många olika från dag till dag.

Emmaboda kommun sticker ut från detta och anses vara en av de bästa i landet med endast 7 olika personal under en tvåveckorsperiod enligt P4 radio Kalmar. Det vore väl en dröm om även Vimmerby kommun kunde ligga i topp bland de bästa kommunerna i Sverige med mycket lågt antal hemtjänstpersonal. Hur kan man då nå dit? Ja, varför inte ett studiebesök (efter Coronan förstås) till de kommuner som ligger bäst till och ta lite av kakan, här och där och prova hur dom andra gjort. Går det i andra kommuner ska det väl fungera även i Vimmerby. Alltfler blir äldre och även vi själva en dag och vi kanske behöver hemtjänst. Vem vill då möta upp till 20-25 olika personer under fjorton dagar?

Målet och strävan måste ju vara mindre antal hemtjänstpersonal under en tvåveckorsperiod, inte fler, år efter år.

Anneli Jakobsson SD Vimmerby 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt