Annons:

SD: Vimmerby kommun måste tänka nytt för att locka unga

Vimmerby kommun måste tänka nytt, menar SD. Foto: MostPhotos

SD: Vimmerby kommun måste tänka nytt för att locka unga

Vimmerby kommun behöver tänka nytt. Det menar Sverigedemokraterna. 

Annons:

Det är känt sedan mycket länge att vi står inför en utmaning när Sveriges befolkning förväntas passera 11 miljoner invånare år 2028 och andelen äldre (80 plus) förväntas bli 255 000 personer fler, jämfört med år 2018. 

Kalmar län är inget undantag när det gäller ökning av äldre personer. År 2019 fanns det 16 500 som var äldre än 80 år och år 2030 förväntas den siffran stiga till 24 600 personer. I Vimmerby kommun beräknas det att finnas 1400 personer (80 plus) år 2030. (SCB)

Attityden till vårdyrket har förändrats och kommunens val att kontinuerligt sänka kraven har också bidragit till en försämring. Med det inte sagt att Vimmerby kommun har en dålig äldreomsorg, men att anställa sommarvikarier utan krav på kunskap i svenska språket och andra kriterier, bara för att tillsätta platserna, är inte rätt väg att gå.

Många kommuner i Sverige har skrivit avtal med ”Ung omsorg”, som startade 2007. Idag är ca 2 000 ungdomar knutna till verksamheten. Det är unga människor som åker ut till äldreboenden på helger och skollov och som skapar aktiviteter för de äldre.

Ungdomarna ersätter inte ordinarie personal utan är en extra resurs. Verksamheten är populär, den ger mer guldkant och omsorg för de äldre, samtidigt som det är ett meningsfullt extraarbete. Det bästa av allt är att dessa jobb skapar ett större intresse för att arbeta inom omsorg och motivation att välja vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Idén som företaget har är att man vill göra äldreomsorgen mer attraktiv som ett framtida karriärval. Idag har närmare 200 äldreboenden i Sverige skrivit avtal med Ung omsorg.

Med detta menar vi Sverigedemokrater att det är dags för Vimmerby kommun att tänka nytt för att öka intresset för vård och omsorgsyrket hos yngre personer. Under pågående pandemi har ju intresset för äldreomsorgen blivit så stort så tiden känns rätt att kunna börja planera för detta.  Vi måste hålla fast intresset för äldreomsorgen och lyfta fram alla de positiva delarna med att arbeta i ett av världens viktigaste yrken. Alla kan inte och ska inte bli undersköterskor, men vi behöver personal som vill arbeta med det viktigaste som finns, med människor.

Anneli Jakobsson

Kjell Jakobsson 

Mats Hennestig

Sverigedemokraterna Vimmerby 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt