Annons:

SD: S vill stänga dörren för 180 000 småföretagare

Sverigedemokraten Mattias Bäckström Johansson är kritisk mot Socialdemokraternas uppfattning. Foto: Riksdagen

SD: S vill stänga dörren för 180 000 småföretagare

Det finns en tydlig konflikt om synen på offentlig upphandling i svensk riksdag. Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson bemöter nu Socialdemokraternas debattinlägg.

Annons:

I en debattartikel lyfter Socialdemokraterna sitt förslag till ny lagstiftning om offentlig upphandling. De låga lönenivåer de tar som exempel förekommer de facto, men de utgör undantagsfall. De socialdemokratiska företrädarna sänker dock debattnivån dithän att de antyder att det skulle finnas de som på allvar förespråkar sådana löner.

Något som Socialdemokraterna i artikeln däremot förtiger är att man redan idag på frivillig basis kan ställa krav på den typ av kollektivavtalsenliga villkor, som regeringen nu vill ha generellt tvingande regler för. De socialdemokratiska företrädarna förtiger i artikeln också att deras eget parti redan styr ett flertal kommuner och landsting, där de oacceptabelt låga lönenivåer, som de själva just exemplifierat, faktiskt förekommer.

Avsätter medel

Frågan är då varför Socialdemokraterna tillåter dessa lönenivåer, när man redan frivilligt kan tillämpa kraven i upphandlingarna och även förkasta orimligt låga anbud.

Det är bland annat på grund av sådana missförhållanden som Sverigedemokraterna avsätter medel både till utbildning av landets upphandlingsansvariga och till samverkan mellan Skatteverket och offentliga upphandlare i syfte att stärka kompetensen och kunskapen om de möjligheter som finns i offentliga upphandlingar redan idag.

Kommer aldrig medverka

De tvingande regler som regeringen vill införa innebär att man stänger dörren för de närmare 180 000 småföretagare som saknar kollektivavtal. Påtagligt ofta erbjuder dessa företag i själva verket bättre villkor. En utestängning av småföretagare leder till mindre konkurrens och kostsammare upphandlingar, då byråkratin blir mer omfattande. I princip kommer också möjligheten till upphandling av närproducerad svensk mat att försvinna.

Sverigedemokraterna kommer aldrig att medverka till en sådan negativ utveckling. Vi beklagar därför att regeringen valt en konfliktlinje istället för att söka parlamentariskt stöd för att åtgärda de allvarliga problem som finns inom offentlig upphandling samt för att säkerställa vanliga svenska löntagares grundläggande trygghet.

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Riksdagsledamot

Fotnot: Socialdemokraternas debattinlägg hittar du här. 

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt