Annons:

Andersson (KD): Pensionärer kan få gratis kollektivtrafik till sommaren

Kristdemokraternas Anders Andersson kritiserar Sverigedemokraternas engagemang i Trafikstyrelsen. Foto: Kristdemokraterna

Andersson (KD): Pensionärer kan få gratis kollektivtrafik till sommaren

Redan sommaren 2017 kan avgiftsfria resor i kollektivtrafiken för länets pensionärer införas. Det tror kristdemokraten Anders Andersson som lämnat in en skrivelse till Trafikstyrelsen.

Annons:

Frågan om avgiftsfria resor för pensionärer engagerar och det med rätta. Många pensionärer har det knappt med ekonomin. Även om man har körkort kanske man inte har råd att ha bil. Inte så få lider av ensamhet och isolering.

Samtidigt finns det bussar som rullar i det närmaste tomma under vissa tider på dygnet. Vore det då inte rimligt att låta pensionärer åka utan kostnad under lågtrafik? Det har man genomfört i olika delar av landet. Borås är ett sådant exempel, men även ett antal skånska kommuner.  

Varit ett önskemål under lång tid

Som ledamot i Trafikstyrelsen har jag vid olika tillfällen under året framfört behovet av analysera hur man löser det i Västra Götaland. Hur har man organiserat busstrafiken och samverkan med Borås kommun.

Avgiftsfria resor inom kollektivtrafiken har under lång tid varit ett önskemål från länets olika pensionärsorganisationer. KLT:s förvaltning har ett uppdrag att utreda samt redovisa förutsättningarna och förslag för pensionärer och eventuellt andra grupper som kan vara aktuella.

Som en första steg skulle de turer som är mindre utnyttjade vara kostnadsfria för pensionärer. Denna reform skulle också bidra till att minska ensamhet och isolering och är mycket gynnsamt för miljön.

Lämnade in skrivelse

Vid Trafikstyrelsens sammanträde den 15 december lämnade jag in en skrivelse, med förslag att ge KLT:s förvalning i uppdrag att under första kvartalet 2017 redovisa analys och förslag när det gäller aviftsfria resor för pensionärer, med målsättningen att kunna påbörja genomförandet av avgiftsfria resor för pensionärer i någon del av länet under sommaren 2017. Styrelsen beslutade att remittera skrivelsen till arbetsutskottet för beredning.

Sverigedemokraterna går nu ut i insändare och försöker framställa sig som kraftfulla. Men man har som parti inte mer kraft än att i Trafikstyrelsen står allt som oftast SD-platsen tom.

Min förhoppning är att vi under våren 2017 kan fatta ett för länets pensionärer positivt beslut.

Anders Andersson (KD), Järnforsen

Ledamot i Trafikstyrelsen

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt