Annons:

  • Anders Brunegård skriver om sitt arbete i Tanzania

    Anders Brunegård från Vimmerby gästarbetar på en klinik i Tanzania och beskriver här sitt arbete. Foto: Privat

  • Anders Brunegård skriver om sitt arbete i Tanzania
  • Anders Brunegård skriver om sitt arbete i Tanzania

Anders Brunegård skriver om sitt arbete i Tanzania

Anders Brunegård, till vardags distriktsläkare på Hälsocentralen i Vimmerby, är sedan några veckor tillbaka på sjukhuset i Mchukwi, Tanzania, där han som flera gånger förr gör en insats i juletid på uppdrag av Läkarbanken och Rotary.

Annons:

Det varma och fuktiga Mchukwi ligger nära Tanzanias kust, 15 mil söder om Dar es Salaam. Både Vimmerbys Rotaryklubbar, Korskyrkan och Erikshjälpen har varit med om att finansiera olika projekt där.

Tack vare Vimmerbyborna finns det numera både röntgenapparat, labutrustning, lättskött klinker och fräscha ytor på avdelningarna General Ward och Children''s Ward. Ett ”patienthotell” för kvinnor med graviditetskomplikationer som snart kommer att stå klart.

Här följer en liten hälsning från Anders:

”Det isolerade livet här kan ha sina fördelar, med rika möjligheter till stillhet och eftertanke. Detta dock varvat med intensiva och svettiga mottagningar med mycket blandat klientel.

En stor utmaning är de handskrivna journalerna, ofta med livsnödvändiga men dess värre oläsliga ordinationer. Inte utan att man längtar tillbaks till våra svenska datajournaler. 

Jag har egna mottagningar där jag hankar mig fram på knackig men hyfsat begriplig sjukhusswahili. Mottagningen kan omfatta allt från komplicerade frakturer och hjärtsvikt till snuva och malaria. 

Mötte bl a Musa, 23 år. MC-olycka för två månader sedan. Jag skickade vidare till Dr Ruhassa, som samma eftermiddag utförde uretrografi inför plastikoperation. Ibland är beslutsvägar och ledtider förvånansvärt korta, även i Afrika.

Avslutade arbetsdagen med småbarnsmamman Pendo, som haft feber och huvudvärk i två dagar. Labtest positiv för malaria, och jag gav enligt fungerande rutin en tredagarskur.

I morse efter morgonbönen, fick jag tillfälle att inför personal och sjuksköterskeelever ge en PowerPoint presentation från ett av mina hjärteområden, palliativ vård. I all resursknapphet är detta ett förvånansvärt förträngt ämne som av många skäl bör lyftas fram. Tekniken funkade och budskapet togs emot på ett positivt sätt. Spännande att få vara med och sprida nya tankar och idéer.”

Varma hälsningar

Anders Brunegård, Scandinavian Doctor, Mchukwi, Tanzania

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt