Annons:

Inget av de tre stora partierna har tagit ansvar för kostbesparingen

En bild säger ofta mer än tusen ord. Fem arga pensionärer säger alltid mer än två miljoner. Det största problemet med kostförslaget är att diskussionen borde ha förts för fyra månader sedan.

Annons:

I Vimmerbys budget ska kostenhetens kostnader minskas med två miljoner. Det bestämde den politiska majoriteten i fullmäktige i november. Även det slutgiltiga motförslaget, Centerpartiets, innehöll en besparing på kosten på två miljoner.

Det pratades inte så mycket om det i budgetdebatten. Det pratades om skolor, skolor, skolor och så lite kulturskola, investeringar och skatt.

Två miljoner av kommunens 814 är ingenting förrän de får ansikten. När människor i rullstol tvingas laga sina egna måltider är två miljoner plötsligt ganska mycket.

Jag förstår om politikerna hade mycket att stå i 2015, men den här diskussionen borde ha förts långt innan budgetbeslutet i november. Nu röstade ledamöterna igenom en budget som kan leda till att några av kommunens svagaste blir av med sin serverade mat utan att veta om det.

Skulden faller förstås lika hårt på både majoriteten och Centerpartiet. Vänsterpartiet är det parti som försökt få upp kostbesparingen på dagordningen, men utan att lyckas. Vänsterpartiet har inte heller någon besparing på kosten i sitt budgetförslag.

Blir inte verklighet

Nu tror inte jag att det här förslaget blir verklighet. Som Moderaternas Micael Glennfalk skriver i kommentatorsfälten: det sparar för lite, det drabbar de äldre för hårt. DV:s granskning av förslaget pekar på en besparing på 362 000 kronor.

Det är fyra tiotusendelar av kommunens utgifter 2016. Jag kan inte tänka mig att någon politiker anser att förslaget är värt den pengen. Jag kan inte tänka mig att de anser att rullstolsbundna, sjuka, svaga och synskadade ska behöva ordna sin egen mat för så liten besparing.

Det vore jättebra om politiken säger nej till det här förslaget. Men när politiken gör det så skapar den ett nytt problem till sig själv – var ska kostpengarna hämtas i stället?

Tillbaka på ruta ett

Förvaltningens totala förslag sparar 972 000 kronor. Räddar man maten för de äldre sparas 610 000 kronor. Då återstår cirka 1,4 miljoner av kostens budgetbesparing. Var ska de pengarna hittas?

Eftersom majoriteten ännu inte uttryckt någon åsikt om det här förslaget antar jag att man inte har så värst många alternativa förslag heller.

I så fall är vi tillbaka på ruta ett: en budget som kräver nedskärningar som inte genomförs, en budget som inte kommer nå sitt mål och en fortsatt bristande budgetdisciplin. Det går inte att sätta en nedskärning på två miljoner utan att diskutera vilka konsekvenser det kan få. 

I ekonomiska kriser blir politik en tävling i att ta mest ansvar. I den här frågan har inget av våra tre största partier gjort det.

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt