Annons:

Den brutala ärligheten blev Hällegards fall

Att vara ärlig kan, och bör, förstås ses som en styrka. För Jeff Hällegard blev det hans fall. Den brutala ärligheten var starkt bidragande till att han tappade omklädningsrummet och i söndags fick sparken från Vimmerby Hockey.

Annons:

Hårde Hällegard. Ja, det är väl den allmänna uppfattningen om Jeff Hällegard, att han ska vara stenhård. Och det var den uppfattningen många i Vimmerby hade när han presenterades som VH:s nye tränare i våras. Men jag vet inte. Var/är han egentligen så hård? Jag skulle snarare beskriva Hällegard som sympatisk, trevlig, rak och ärlig.

Stor del av hans fall

Men de egenskaperna räckte inte för att göra Vimmerby till ett vinnande lag. Jag tror att Jeff Hällegard var för rak - och för ärlig - för det unga VH-laget. Och där kommer kanske ändå den beryktade hårdheten in.

Hur rak och ärlig han var i omklädningsrummet vet jag inte och det finns troligen lika många åsikter som spelare i den frågan. Men en sak vet jag och det är att han var brutalt ärlig i media. Jag tror att det till slut var en stor del av hans fall. Spelarna gillade inte den hårda kritik som den tidigare VH-tränaren så ofta gav via media. Kanske avspeglade det sig i prestationerna på isen.

Tappat omklädningsrummet

Hällegard fick annars en drömstart på jobbet som VH-tränare. Försäsongen flöt på utan några större problem och det upphaussade laget blev än mer upphaussat - av folk i allmänhet, av media och av sig själva. Men laget fortsatte inte att utvecklas under Jeff Hällegards ledning och kritiken blev allt hårdare.

Redan i slutet av oktober kom uppgifter om att tränaren hade tappat omklädningsrummet, att en stor del av truppen inte hade förtroende för honom. Det gick till och med så långt att Hällegard lämnade en träning eftersom han trodde att han skulle få sparken.

Med tanke på det överlevde han längre än väntat som tränare för Vimmerby Hockey.

Hade kört fast

Som journalist kommer jag att sakna Jeff Hällegard, både som tränare och människa. Han gjorde dessutom en väldigt stark avslutningsintervju, som inte andades någon bitterhet överhuvudtaget.

Men jag tycker ändå att Vimmerby gjorde rätt. Gruppen hade kört fast och var alldeles för splittrad. Det är inte alls säkert att det blir bättre för att Allettans kanske mest orutinerade tränartrojka med Eric Karlsson, Tobias Jahr och Krister Ström nu kommer in, men det ger i alla fall en chans till förändring och ny energi.

I kväll spelar Vimmerby Hockey hemma mot Nybro inför förväntad storpublik. Jag utgår från att VH vill visa upp sig från sin bästa sida. Och att laget vill bevisa att de är bättre än den niondeplats de just nu parkerar på.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt