Annons:

GLENNFALK: Demokratin ska inte få användas för att avskaffa den

Efter nazistdemonstrationerna av Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) första maj i Kungälv skedde en intressant debatt i SVT Opinion Live rörande yttrandefriheten i vårt land.

Annons:

Lokala politiker i Kungälv var eniga om att man vill förbjuda NMR:s demonstrationer. Framförallt för att de skapade våld och de predikade ett antidemokratiskt budskap.

Där fanns också två liberaler, varav en var ledaskribent på Kristianstadsbladet.

Liberalerna vill inte på något sätt begränsa yttrandefriheten, medan lokalpolitikerna i Kungälv vill förbjuda den här typen av demonstrationer. I Finland har man till och med förbjudit nazistiska organisationer efter olika våldsbrott.

Frågan ledarskribenten ställde var; vad mer ska vi förbjuda? Ingen ställde dock motfrågan till henne; vad mer ska vi tillåta?

*

På hennes fråga skulle jag vilja svara; islamistiska terrororganisationer, vänsterextremistiska och högerextremistiska våldsorganisationer. Till exempel.

Liberalerna svarar; men vi kan inte förbjuda en åsikt, nazismen som tanke kan inte förbjudas som Aftonbladets ledarskribent skrev nyligen. Nej, man kan aldrig förbjuda folk att tänka och tycka vad de vill, men man kan brottsbelägga beteenden och yttranden. Yttrandefriheten är inte gratis ens idag.

Det är väldigt lätt för samhället att brottsbelägga annat, så mycket att lagboken blir tio centimeter tjock. Men man ska tydligen inte kunna brottsbelägga organisationer som använder vår demokrati och yttrandefrihet för att om de kommer till makten, ta demokratin ifrån oss.

*

Många vänstermänniskor talar om ”högervåg” i Europa. Jag skulle vilja säga att det är en extremistvåg snarare. Jag tycker inte vi ska, som vår statsminister, predika gemenskap på första maj och samtidigt polarisera landet och kalla hälften av landets riksdagsledamöter och dess väljare för ”högerextremister”.

Snacka om att skapa ” vi och dom”, att slå kilar mellan åsiktsläger i befolkningen.

KD och M är i ett världspolitiskt perspektiv att betrakta som konservativa partier, representerade i hela världen, som motpol till socialdemokratin och vänstern. I Sverige kallar vi inte ens vänsterpartiet för extremister, trots att de i sitt partiprogram har extrema förslag som att konfiskera svenska privata företag och göra dem statliga.

*

Nej, låt oss hålla gränserna. Jag medger att det finns inslag i SD, framförallt hos enskilda politiker, som är extrema och förkastliga. Precis som hos vänsterpartiet. SD:s väljare sitter väldigt löst, många är där i protest och kommer att gå tillbaka till M och S när de ser att regering och riksdag tar mer ansvar i migrationspolitiken. Både s, m och kd har ju tagit till sig en del av de förslag SD tidigare lagt.

Men för mig personligen är det viktigt att hålla ned SD som parti också av andra skäl. Jag tror inte på deras politiker, tror inte på helheten i deras politik, jag tror inte de är regeringsdugliga varken i kommun, län eller riksdag. Deras stab av politiker har så skilda åsikter, många av dem öppet rasistiska, att det är svårt att se SD som ett någorlunda homogent parti att rösta på. Däremot att samtala med dem är självklart. Samtal måste alltid finnas, allra minst mellan partier i Sveriges riksdag.

*

Åter till nazismen: man kan inte förbjuda nazism i ett land med en tradition av yttrandefrihet som vi har i Sverige, tycker många.  Men vi kan stifta lagar och sätta straffskalor som sätter människor i fängelse om de vill ta demokratin ifrån oss.

Antidemokratiska krafter yttrar sig på många olika sätt, inte bara genom nazismen, kommunismen och den våldsbejakande islamismen. Yttringarna anser jag ska straffbeläggas. I praktiken innebär det att yttrandefriheten kan begränsas. Och ska den begränsas är det bättre det sker under demokratiskt styre än under totalitärt, som annars är risken.

Jag tycker det är lika allvarligt att tillåta nazister skandera och hota vår demokrati som IS-krigare som vill skapa ett islamiskt kalifat av världssamfundet. Det är våld och antidemokrati. Varje generation måste slå vakt om demokratin. Det känns ibland som om folk inte tar nazismen på allvar. 

Folk ser skiljelinjen mellan SD och NMR tydligare, men ser inte att den linjen därmed förflyttats längre högerut. I så fall är det väldigt viktigt att SD närmar sig mitten. De högerextrema inom SD är definitivt nära NMR, så arbetet med att distansera sig och identifiera de egna nazisterna måste vara ännu tydligare i SD.

*

Rötägg finns i alla partier och media älskar att låta dem symbolisera partiet i sin helhet. Vi har riksdagsledamöter som utnyttjar ersättningsystemet och lägger sin moraliska kompass i bakfickan, vi har SD-politiker som vill ha skarpladdad militär på Öresundsbron.

Vi kan diskutera detta i evighet. Folk har olika uppfattningar. I grund och botten handlar det om att reformera lagstiftningen så att den anpassas till den tid vi lever i nu. Yttrandefriheten ska inte få användas till att predika våld, hets mot folkgrupp, etc. Och demokratin ska inte få användas för att avskaffa den. Så långt måste vi ändå vara ense.

Den organisation som i sitt program har, eller i sin argumentation visar, att demokratin ska nedmonteras ska bryta mot någon lag och kunna straffas.

Det är att försvara vårt samhällsskick.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt