Annons:

GLENNFALK: Hur ser framtidens ”turistbyrå” ut?

Hur kan kommunen och besöksnäringen åstadkomma en organisation som kan resultera i enbart vinnare; näringsliv, kommunen, skattebetalarna?

Annons:

 

När den ekonomiska föreningen som organiserar besöksnäringens företag i Vimmerby höll årsstämma i veckan diskuterades saken, men bara ett fåtal företag var på plats.

 

Det är en grannlaga uppgift som nu väntar, inte bara näringen utan också kommunstyrelsens politiker. Kommunalrådet Ingela Nilson-Nachtweij (c) var på plats vid mötet och deltog i diskussionen. Ska kommunens utvecklingsavdelning och besöksnäringens operativa organisation gå samman?

Jag var med och tog initiativet till den ekonomiska förening som nu verkat ett antal år och som driver Turistbyrån. Målet var att samla besöksnäringen och tillsammans med Astrid Lindgrens Värld utveckla värdskap och skapa ett ökat antal besök. Det skulle inte ligga på kommunens bord. Kommunen är ingen bankomat vilket somliga i näringen tidigare ansett.

Pengarna kommer in i näringens kassor, därför ska de också betala för marknadsföringen. Idag lägger näringen 800.000 kronor bara i marknadsföring. En spottstyver jämfört med Astrid Lindgrens Värld, men man är ändå med. Kommunen lägger ca 1,5 miljoner och vill givetvis ha något för pengarna. Problemet har varit att kommunen inte kunnat specificera vilken leverans man vill ha.

Man har en känsla av att båda organisationerna agerar var för sig och inte synkroniserat.

*

I kommunen är det populärt att prata om stuprör. Varje förvaltning har sitt rör. Kommunledningen vill att det istället ska vara en hängränna, att man koordinerar sig i samma vattenström.

 

Jag vill ta det ännu längre. Vi simmar alla i samma bassäng. Alla vi som bor här i kommunen; kommunen, näringsliv, handeln, organisationer och föreningar. Tillsammans representerar vi alla och borde bry oss om hur det går för de andra som simmar i bassängen. (Också bygg- och miljöförvaltningen simmar där fast de inte alltid tycks ha förstått det...)

 

Vi har alla ett och samma mål: tillväxt i befolkning, ökade skatteintäkter, ökade inkomster, mer kultur och föreningsliv, livlig och lönsam handel, växande industri med fler jobb, effektiv kommunal förvaltning, och - ett koordinerat agerande gentemot omvärlden.

Tusentals bilar med besökare angör Astrid Lindgrens Världs parkering. Varje sommar. Hur kan vi gemensamt agera för att dra nytta av det? Hur kan ALV å sin sida dra nytta av det vi alla andra gör?

*

Är vår industri, som jag tror drar nytta av varumärket ”Vimmerby” som trots allt är väldigt starkt och välkänt, involverad i strategi och genomförande? Är vi kraftfullt samlade inför region och statliga verk? Är samtalen utvecklande för alla? Skapar vi resurser för föreningslivet och skapar föreningslivet värden för lokalsamhället? Finns här en stolthet och hur kan den kanaliseras till ett ökat intresse för att bo här? Är kommunens politiker lyhörda? Förstår de signalvärden? Dess bolag likaså?

 

Besöksnäringen utanför Astrid Lindgrens Värld investerar miljoner. ALV ännu fler miljoner. Varje år. Sedan många år. Och kommer att göra många år framåt. Dessa pengar går att växla ut på fler sätt än i ett boende i ett hotellrum, en biljett till ALV eller Älgparken, ett restaurangbesök eller en peng för hyra av en stuga.

*

Det går att få ut mer. Till exempel få inflyttande yrkeskunniga människor till våra lediga jobb. Få folk utifrån att köpa våra tomter, hyra våra lägenheter, handla i våra butiker. Om vi kan koordinera oss. Och att alla betalar för sig. Ja, kommunen är ingen bankomat. Man måste få något för sina pengar. ALV är heller ingen bankomat, inte heller hotellen.

De som skapar marknadsföring för att besökare ska komma hit har satsat en slant, det är inte självklart att alla ska ha del av det gratis. Det står en stor skål på bordet. Idag är det ALV, besöksnäringen och kommunen som lägger pengar där.

Bland alla de gäster som är resultatet kan många andra aktörer hitta inflyttare, arbetskraft och kunder.

Hur ska det organiseras? Det är kommunen som just nu är katalysator och kommunalrådet beskrev att beslut ska tas i höst.

Jag hoppas att det som igångsattes för 5-6 år sedan ska kunna utvecklas ytterligare och effektiviseras i en större gemenskap.

 

Vi simmar alla i samma bassäng.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt