Annons:

GLENNFALK: Här är mina vinnare och förlorare i krisen i stadshuset

Det händer något när det blir kris.
Ta ett försäkringsbolag; det låter väldigt bra när du tecknar försäkringen. Så får du en vattenskada. Vad händer då? Levererar de vad de lovat? Eller krisar de ihop och du står där med fagra löften och får reda ut allt själv?

Annons:

Löften är en sak, leverans en annan. Det vet vi alla, men först efteråt.

Så är det också i den bransch som kallas förtroendebranschen; politiken i Vimmerby.

Vi kan se att Kristdemokraterna kläddes av. En av toppolitikerna Ola Gustafsson förmådde inte lämna en enda kommentar, annat än att säga att väljarna inte hade (eller borde ha?) nått intresse av den politiska processen.

Bra för medierna att komma ihåg när KD sätter igång PR-apparaten i media med tårtor och blommor till höger och vänster. Medierna behöver inte delta i just den processen heller. Någonstans har den gode Ola missuppfattat uppdraget. Man kan inte beställa medieplats bara när det går bra.

*

Centern krishanterade faktiskt bra. Och jag har full förståelse för att Ingela Nilsson-Nachtweij själv gick ut i en intervju. Inte på något sätt fel av henne, hon måste få försvara sig självklart. Men krishanteringen blottade att partiet inte för sitt liv kunde tänka sig detta hända. Trots att man (KF-ordföranden Leif Larsson) vetat om problemen sedan i våras. Men helt enkelt inte tagit in.

Moderaternas Marie Nicholsson är i denna kris bäst i klassen. Konkret, tydlig och ändå med integritet. Hon har byggt upp ett ökat förtroende för sin person.

Sossarna vaknade till och konstaterade yrvaket att kommundirektören inte är på jobbet, men kände till problemet sedan i våras. Som oppositionsparti; borde inte (s) varit visselblåsare istället för Erik Paulsson (c) ..? Partiet måste ställa sig frågan om man kan stå vid sidlinjen när man vet vad som sker? Visselpipan är ett viktigt verktyg för ett oppositionsparti.

*

Andra partier då? Liberalernas Johan Rosén slåss numera i DV:s kommentarsfält. Läs honom gärna, han sätter fingret på ett och annat.

SD som precis dagarna innan krisen gick ut med en stödjande insändare för KSO, har satt kaffet i halsen och tystnat helt. Återigen visade sig att partiet saknar både insikt och intuition

Vänstern struntar helt i både KSO och Kommundirektör och den kris som uppstått. De tar striden som intäkt för politiska utspel om hur hemsk arbetsmiljön är för oss alla. Och det kan ju gå hem…kanske… Vänsterns taktik är att ta röster i varje situation en borgerlig majoritet gör bort sig. Och det kan ju vara framgångsrikt, om man inte ideologiskt är så väldigt långt bort från den breda allmänheten som just vänstern i Vimmerby är. Krisen i stadshuset ger knappast vänstern en röst.

Det vinnande partiet i sådana här kriser är ”Soffliggarpartiet”. Folk tröttnar så till den grad att deras intresse för politiska frågor försvinner. För att inte tala om alla de som tillfrågas om att bli lokalpolitiker, hur sugna är de nu?

*

Kanske borde någon erfaren kommunpolitiker i Hultsfred, Västervik och för all del Mönsterås, upplyst vårt kommunalråd om att jobbet är väldigt svårt och komplext. Inte likt något annat, man måste ha en mentor och det viktigaste; man måste till varje pris skapa relationer som i sig skapar kommunikationsvägar och förtroende. Att peka med hela handen, att sprida små order och arbetsuppgifter med högtrycksspruta över hela stadshuset är inte en framgångsrik väg i ett ”lyssnande ledarskap”.

”Vimmerby behöver ett nytt politiskt ledarskap” är mantrat från centerpartiet sedan 2011. (Möjligen är det rätt numera...) Men inte ett sådant partiet valde att leverera. Absolut inte ett sådant.

*

En nyckelfråga nu: Säger Kommundirektören upp sig efter sjukskrivningen om inte KSO har bytts ut? Även om KSO ändrar sin stil mot sina arbetskamrater i stadshuset (ledarstil har KSO inte mot kommuntjänstemän av den enkla anledningen att KSO inte är deras ledare/chef, varken på papperet eller annars), går det att reparera en relation där den ene tvingats sjukskriva sig?

Jag tror inte det går. Jag tror Kommundirektören då säger upp sig, med påföljande utredning av facket för arbetsmiljöbrott.

Vill centern ha kvar vår kommundirektör så byter man kommunalråd.

Vill man inte ha kvar kommundirektören har man kvar nuvarande kommunalråd.

Det som händer då är att man får ett ytterligare tapp på 3-4 kommunala topptjänstemän, man tappar troligen moderaterna i alliansen och man tappar då också majoriteten.

Är majoriteten viktig för centern? Är valet 2022 viktigt för centern?

*

Kan moderater och socialdemokrater skapa en minoritetsregering i fullmäktige där man endast behöver några få röster ytterligare för majoritetsbeslut? Ibland KD, ibland, vänstern, ibland centern, ibland SD… Ingen önskesits, men ingen ovanlig lösning. Man löser de flesta frågor, inkl. budget, med partiförhandlingar.

Det står mycket på spel för centerpartiet i Vimmerby kommande vecka.

För just denna kris kan man inte dra i sedvanlig långbänk. Budgeten väntar på skrivborden, bland högar av jobb för både politiker och tjänstemän.

Man måste komma till ett avgörande nu.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt